Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2022 -

Το κορίτσι από την Καμπούλ που «σάρωσε» στις εξετάσεις και θέλει να αλλάξει τον κόσμο!«Χωρίς αμφιβολία, το να πετύχει μια γυναίκα σε μια πατριαρχική κοινωνία είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Πιστεύω στον στόχο της ισότητας των φύλων και είμαι βέβαιη ότι η σκληρή δουλειά ταλαντούχων κοριτσιών θα διασφαλίσει ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί μία μέρα στο Αφγανιστάν», δήλωσε η Ταμίνα από την Καμπούλ στο πρακτορείο Xinhua.

«Τα κορίτσια μπορεί να είναι πιο ταλαντούχα από τα αγόρια και η εξασφάλιση της υψηλότερης βαθμολογίας για εμένα στις εισαγωγικές εξετάσεις αποδεικνύει αυτό το γεγονός», δήλωσε με περηφάνια.

Συνολικά 165.698 Αφγανοί είχαν εγγραφεί για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις νωρίτερα φέτος. Από τους 158.589 που τελικά πήραν μέρος στη σχετική διαδικασία πριν από περίπου δύο μήνες, πάνω από 60.000 ήταν αυτοί που πήραν το εισιτήριο για να εγγραφούν στα κρατικά πανεπιστήμια και τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Με ιδιαίτερη αίσθηση ικανοποίησης, η Ταμίνα δήλωσε ότι «η σκληρή δουλειά και η στήριξη των γονιών» της τής άνοιξαν το δρόμο προς την επιτυχία.

Φορώντας μαντήλα ως ένδειξη σεβασμού προς τις αρχές του ισλάμ και τις παραδόσεις του Αφγανιστάν και πιστεύοντας παράλληλα στην ισότητα των φύλων, η Ταμίνα δήλωσε ότι ποτέ δεν θεωρούσε τις γυναίκες πολίτες δεύτερης κατηγορίες στην πατριαρχική κοινωνία του Αφγανιστάν όπου ο μισογυνισμός είναι κοινός τόπος.

«Ποτέ δεν πίστεψα ότι τα κορίτσια είναι λιγότερο έξυπνα από τα αγόρια», δήλωσε. «Τα κορίτσια μπορούν να είναι περισσότερο ταλαντούχα από τα αγόρια εάν το περιβάλλον τούς επιτρέψει να μορφωθούν».

Στο Αφγανιστάν, πολλοί γονείς είναι συντηρητικοί, δεν πιστεύουν στην ανάγκη για μόρφωση των γυναικών και δεν στέλνουν τα κορίτσια τους στο σχολείο. Η επιτυχία όμως της Ταμίνα χαιρετίστηκε από πολλούς Αφγανούς.

Ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης του Αφγανιστάν Νατζιμπουλάχ Κάουτζα Ομαρί δήλωσε κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων: «Δηλώνω με περηφάνια ότι ένα κορίτσι, η Ταμίνα Παγιέντα, εξασφαλίζοντας 353 από τους 360 βαθμούς, ξεπέρασε όλους τους μαθητές», φέτος. Συγχαίροντας την Ταμίνα για την επιτυχία της και επαινώντας το ταλέντο της που εξασφάλισε την πρώτη θέση στις εξετάσεις προκειμένου να εγγραφεί στην ιατρική ακαδημία της Καμπούλ, ο υπουργός κάλεσε κι άλλα κορίτσια να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ