Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Κομισιόν: Πρόστιμο 3 δισ. ευρώ σε εταιρείες κατασκευής φορτηγών για καρτέλ



Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε σήμερα σε πέντε κατασκευάστριες εταιρείες φορτηγών, το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ σε καρτέλ, ύψους 3 δισ. ευρώ, για τον καθορισμό των τιμών και την εφαρμογή τεχνολογιών εκπομπής ρύπων, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα της The Wall Street Journal.

"Σήμερα επιβάλλαμε πρόστιμα-ρεκόρ για μια σοβαρή παράβαση", τόνισε η επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, προσθέτοντας ότι ήταν "ένα σαφές μήνυμα στις εταιρείες ότι τα καρτέλ δεν είναι αποδεκτά".

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η MAN της Volkswagen, η Volvo, Daimler, η DAF της Paccar και η Iveco της CNH Industrial, είχαν δημιουργήσει καρτέλ για 14 χρόνια, μεταξύ 1997-2011, και καθόριζαν τις εργοστασιακές τιμές για μεσαία και βαρέα φορτηγά.

Η Daimler αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόστιμο, ύψους 1 δισ. ευρώ, και ακολουθεί η DAF με κυρώσεις 753 εκατ. ευρώ. Η Volvo πρέπει να πληρώσει 670 εκατ. ευρώ και η Iveco 500 εκατ. ευρώ.

Η ΜΑΝ δεν της έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο, αποφεύγοντας ποινή περί τα 1,2 δισ. ευρώ, διότι αποκάλυψε το καρτέλ στην Κομισιόν, τόνισε η ΕΕ.

Η Κομισιόν τόνισε ακόμη ότι οι εταιρείες αναγνώρισαν την συμμετοχή τους και συμφώνησαν να διευθετηθεί η υπόθεση.