Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Κολομβία: Ενότητα υποσχέθηκε ο Ντούκε, που ορκίστηκε πρόεδρος



Ο Ιβάν Ντούκε, προστατευόμενος του δεξιού πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε, ορκίστηκε πρόεδρος της Κολομβίας, σε μία τελετή, που παρακολούθησα, υπό βροχή, περί τους 3.000 επισήμους, μεταξύ των οποίων 10 ηγέτες κρατών της περιοχής. Καλείται τώρα να απαντήσει στις ανησυχίες για την ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα. 

Στην ίδια τελετή ορκίστηκε και η Μάρτα Λουσία Ραμίρες, η πρώτη γυναίκα η οποία ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο 42χρονος Ντούκε, που κέρδισε τον Γκουστάβο Πέτρο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών συγκεντρώνοντας το 54% των ψήφων, διαδέχεται τον  Χουάν Μανουέλ Σάντος, αρχιτέκτονα της συμφωνίας ειρήνης του 2016 με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Η ισχυρότερη οργάνωση ανταρτών της Λατινικής Αμερικής έκτοτε αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.

Η εκλογή του έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για την τύχη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη χώρα, καθώς έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι θα προωθήσει «διορθώσεις» στη συμφωνία ειρήνης με τις FARC,επιδιώκοντας την επιβολή πιο αυστηρών όρων. Στην ορκωμοσία του επανέλαβε ότι θα «τιμήσει την εντολή», που έλαβε, αλλά σημείωσε ότι στόχος του είναι να ενώσει τη χώρα και να λάβει μέτρα για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης. 

«Θέλω να κυβερνήσω τη χώρα με αδιάβλητες αρχές και αξίες, να υπερβώ τους διαχωρισμούς της αριστεράς και δεξιάς, να πολεμήσω τη ρητορική, που διχάζει την κοινωνία. Θέλω να κυβερνήσω με στόχο να χτίσω πράγματα, όχι να καταστρέψω» τόνισε στο πρώτο διάγγελμά του.