Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 -

Καναδάς - Αργεντινή: Αξιολογούν τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμωνΟ Καναδάς και η Αργεντινή ανακοίνωσαν ότι θα ανταλλάξουν αξιολογήσεις για τις κρατικές επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων της κάθε χώρας.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, οι δύο χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των επιδοτήσεων αυτών.

«Η σταδιακή κατάργηση των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων αποτελεί σημαντικό βήμα για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση.

Ο Καναδάς και η Αργεντινή φιλοξενούν τις φετινές διασκέψεις των ομάδων G7 και G20 αντίστοιχα, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να θέσουν τέλος στις αναποτελεσματικές επιδοτήσεις της βιομηχανίας άνθρακα.

Ο Καναδάς, ο οποίος είναι μέλος τόσο της G7 όσο και της G20, έχει ξεκινήσει τη σταδιακή ετήσια μείωση των επιδοτήσεων από το 2009. Οι χώρες της G7 δεσμεύτηκαν για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων πριν από δύο χρόνια, με προθεσμία το 2025. Η G20 έχει παρόμοια γραμμή, αλλά επιδιώκει ένα πιο ασαφές «μεσοπρόθεσμο» χρονοδιάγραμμα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η έκθεση μίας ΜΚΟ αποκάλυψε ότι οι επιδοτήσεις αυτού του τύπου της G7 ανέρχονταν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Οι επιδοτήσεις περιλαμβάνουν από κυβερνητικές δαπάνες για έργα ενεργειακής υποδομής έως την επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας.

Ενδεικτικά, η δέσμευση του Καναδά να δαπανήσει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την εθνικοποίηση του πετρελαιαγωγού Kinder Morgan υπολογίζεται ως μια τεράστια νέα επιδότηση.

«Ως μέλος της ομάδας G20, η Αργεντινή επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να εξορθολογίσει και να εξαλείψει, μεσοπρόθεσμα, τις ανεπαρκείς επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, και θα προσπαθήσει να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο Χουάν Χοσέ Αρανγκουρέν, Υπουργός Ενέργειας και Εξόρυξης της Αργεντινής.

«Η συνεργασία του Καναδά με την Αργεντινή σε αυτήν την αξιολόγηση αποδεικνύει τη δέσμευσή μας για φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια», δήλωσε με τη σειρά του ο Τζιμ Καρρ, Υπουργός Φυσικών Πόρων του Καναδά.