Τετάρτη 03 Μαρτίου 2021 -
Ξάστερος ουρανός

4 °C

Σήμερα, 3. Μαρτίου 2021

Καλίν για τις διερευνητικές:-«Θέλουμε να λύσουμε κάθε πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου»Έπειτα από τρεις ώρες, ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας.
Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών έλαβε χώρα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συμφωνήθηκε όπως ο επόμενος γύρος λάβει χώρα στην Αθήνα.
Η ανάρτηση Καλίν μετά τις διερευνητικές εντολές
«Πέρασαν τεσσερισήμισι χρόνια από τις τελευταίες διερευνητικές εντολές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας που επανεκκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη σήμερα» έγραψε ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, σε ανάρτησή του στο Twitter πάνω από μια φωτογραφία των δύο αντιπροσωπειών.

 

«Υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας, είναι πιθανό να λύσουμε κάθε πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου και έχουμε τη θέληση να το κάνουμε. Η ειρήνη στην περιοχή και η σταθερότητα είναι προς των συμφέρον όλων» συνεχίζει ο Καλίν, ο οποίος ήταν παρών κατά τη διάρκεια του 61ου γύρου των διερευνητικών εντολών.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu από την πλευρά του τονίζει πως η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών αναμένεται να συμβάλλει θετικά στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Οι συζητήσεις τα τελευταία χρόνια, σημειώνει το πρακτορείο, εξακολούθησαν παραμένουν σε συμβουλευτικό πολιτικό επίπεδο, αλλά δεν έθεσαν ποτέ συγκεκριμένο πλαίσιο.
Την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι καλό να μην σχολιάσουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει». Εξέφρασε πάντως την ελπίδα να καταστεί εφικτή η εξεύρεση καλής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
«Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες», δήλωσε η Μαρία 'Αντεμπαρ και υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας βρέθηκε και πάλι στην 'Αγκυρα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.
«Ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (δύο) πλευρών. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μην σχολιάσουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους. Και ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», κατέληξε η κυρία 'Αντεμπαρ.