Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ισραήλ: «Πάγωμα» επιδομάτων για Παλαιστινίους κρατούμενους



Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας έναν νόμο που επιτρέπει το πάγωμα της μεταβίβασης στην Παλαιστινιακή Αρχή ποσού ίσου με τα επιδόματα που χορηγεί στους παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, στις οικογένειές τους και οικογένειες Παλαιστίνιων που έχουν σκοτωθεί σε επιχειρήσεις των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων, δήλωσαν πηγές στην Κνέσετ.

Το κείμενο αυτό, που εγκρίθηκε στο σύνολο με 87 ψήφους υπέρ έναντι 15 κατά (επί του συνόλου των 120 εδρών του σώματος), προβλέπει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα μπορεί να παρακρατεί μέρος των περίπου 130 εκατ. δολαρίων που εισπράττει από φόρους, τέλη και δασμούς για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής κάθε μήνα, βάσει των προσωρινών ειρηνευτικών συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Παλαιστινιακή Αρχή χορηγεί επιδόματα στις οικογένειες των Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ και τους έχουν επιβληθεί ποινές από την ισραηλινή δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με έναν από τους εισηγητές του νόμου, τον Άβι Ντίχτερ, βουλευτή του Λικούντ, του δεξιού κόμματος του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, τα ποσά που δίνονται στις οικογένειες ανέρχονται στο 7% του προϋπολογισμού της Παλαιστινιακής Αρχής, το έλλειμμα της οποίας είναι υψηλό.

Απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ο Ντίχτερ στηλίτευσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης το γεγονός ότι «αντί η Αρχή σας να επενδύσει στην υγεία και στην παιδεία, ξοδεύετε το 7% του προϋπολογισμού σας για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Βουλευτές της Ενωμένης Αραβικής Λίστας και του κόμματος Μερτς καταδίκασαν τον νόμο αυτό, όπως και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Το ζήτημα των φυλακισμένων στις ισραηλινές φυλακές είναι ιδιαίτερα οδυνηρό και ευαίσθητο για τους Παλαιστίνιους. Οι περισσότερες παλαιστινιακές οικογένειες είχαν τουλάχιστον έναν στενό συγγενή φυλακισμένο στις φυλακές του Ισραήλ μετά το 1967 και την επιβολή της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Νετανιάχου έχει απαιτήσει επανειλημμένα οι Παλαιστίνιοι, που αντιμετωπίζουν τους φυλακισμένους ως ήρωες, να σταματήσουν να τους χορηγούν επιδόματα.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου 6.500 Παλαιστίνιοι είναι σήμερα κρατούμενοι στις φυλακές του Ισραήλ. Πολλοί έχουν καταδικαστεί διότι διέπραξαν ή σχεδίαζαν να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

Νωρίτερα φέτος αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ενέκριναν νομοθεσία που μειώνει δραστικά την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Παλαιστινιακή Αρχή (300 εκατ. δολάρια) εάν δεν πάψει να χρηματοδοτεί τους δράστες αυτών που θεωρεί βίαια εγκλήματα.

Ο Γιούσεφ αλ Μαχμούντ, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, τόνισε ότι τα χρήματα για τα οποία νομοθέτησε το κοινοβούλιο του Ισραήλ ανήκουν στους Παλαιστίνιους, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να τα παρακρατεί, και ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει τις διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.