Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ισραήλ: Δύο υπουργοί του Νετανιάχου ιδρύουν νέο κόμμα ενόψει πρόωρων εκλογών



Τρεις μήνες πριν από τις πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ δύο υπουργοί της δεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσαν ότι ιδρύουν νέο κόμμα, ανοικτό στους μη θρησκευόμενους ψηφοφόρους. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Τελ Αβίβ, ο υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ και η υπουργός Δικαιοσύνης Αγελέτ Σακέντ ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν το εθνικιστικό, θρησκευτικό κόμμα Εβραϊκή Εστία και ιδρύουν το νέο κόμμα ΧαΓεμίν ΧεΧαντάς (Νέα Δεξιά).

Οι δύο υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι το νέο πολιτικό μόρφωμα έχει σκοπό να προασπίζεται την ισότητα μεταξύ των θρησκευόμενων και των μη θρησκευόμενων, βασιζόμενο σε «μια αληθινή εταιρική σχέση», ενώ διευκρίνισαν ότι θα ασκούν την ηγεσία του από κοινού.

Η Εβραϊκή Εστία, σιωνιστικό, θρησκευτικό κόμμα που ιδρύθηκε το 2013, μετράει οκτώ βουλευτές στην Κνέσετ (ισραηλινή Βουλή) επί συνόλου 120, ωστόσο μοιάζει στάσιμη στις δημοσκοπήσεις.

Μάλιστα, ουδέποτε πέτυχε τον στόχο του Ναφτάλι Μπένετ, αρχηγού της και μέλους του σιωνιστικού θρησκευτικού κινήματος, να προσελκύσει μη θρησκευόμενους ψηφοφόρους, παρόλο που δεύτερη τη τάξει του κόμματος είχε γίνει η Αγελέτ Σακέντ, δεξιά πολιτικός που όμως δεν προτάσσει τη θρησκευτική ταυτότητα.

Η πλατφόρμα του νέου κόμματος είναι πανομοιότυπη με εκείνη της Εβραϊκής Εστίας: εναντιώνεται ιδίως στην εγκαθίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ηγέτες του νέου κόμματος αποπειρώνται να δώσουν μια νέα επιλογή στους ψηφοφόρους της δεξιάς και της κεντροδεξιάς.

Ο Μπένετ άφησε να εννοηθεί ότι οι σιωνιστές, θρησκευόμενοι ψηφοφόροι, η εκλογική βάση της Εβραϊκής Εστίας, δεν αρκούσαν για να επιτύχει το κόμμα καλύτερες επιδόσεις στις κάλπες, εξαιτίας της απόλυτης πίστης πολλών εξ αυτών στο Λικούντ και στον Νετανιάχου. «Ο Νετανιάχου αντιλαμβάνεται ότι έχει τη σιωνιστική θρησκευτική κοινότητα στην τσέπη, ότι ανεξαρτήτως του πώς τη μεταχειρίζεται, σε τελευταία ανάλυση τον ακολουθεί πάντα», υποστήριξε ο Μπένετ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου.

Την Τετάρτη οι ισραηλινοί κοινοβουλευτικοί ενέκριναν σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση (σ.σ. κατ' άρθρον και στο σύνολο) τον νόμο που προβλέπει τη διάλυση της Κνέσετ και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 9 Απριλίου. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου διέθετε πλέον οριακή πλειοψηφία μόλις μίας έδρας στο ισραηλινό Κοινοβούλιο μετά την παραίτηση του Αβίγκντορ Λίμπερμαν, του μέχρι τότε υπουργού Αμύνης και αρχηγού του υπερεθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου, τον περασμένο μήνα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ