Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ιράν- ΟΗΕ: Ο νέος επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας αύριο στη Νέα Υόρκη



Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν αναμένεται να μεταβεί αύριο στη Νέα Υόρκη, στο πρώτο επίσημο ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ρωσίας, των χωρών που σύναψαν με την Τεχεράνη τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που θα ξεκινήσει επίσημα την Τρίτη, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν «θα έχει ξεχωριστές και διμερείς συναντήσεις» με τους επικεφαλής της διπλωματίας της Κίνας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ρωσίας και της Γερμανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ιρανικού ΥΠΕΞ Σαΐντ Κατιμπζαντέχ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Τεχεράνη.

Μια συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους «δεν είναι στην ατζέντα», σύμφωνα με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, που διορίστηκε σε αυτήν τη θέση τον Αύγουστο.

«Σχετικά με τη διεξαγωγή μιας συνάντησης (των κρατών που συμμετείχαν στη συμφωνία της Βιέννης), ο Κατιμπζαντέχ ανέφερε πως «καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί προς το παρόν κι ότι μια τέτοια συνάντηση θα εξαρτιόταν από το αν θα ήταν «χρήσιμη για τις διαπραγματεύσεις».

Η συμφωνία της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που συνάφθηκε το 2015, προσέφερε στην Τεχεράνη μια χαλάρωση των κυρώσεων της Δύσης και του ΟΗΕ με αντάλλαγμα τη δέσμευσή της να μην αποκτήσει ποτέ ατομικό όπλο και έναν δραστικό περιορισμό του πυρηνικού προγράμματός της, που τέθηκε υπό τον αυστηρό έλεγχο του ΟΗΕ.

Όμως, μετά τη μονομερή απόσυρση των Αμερικανών από τη συμφωνία το 2018, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, το Ιράν εγκατέλειψε σταδιακά τις περισσότερες από τις δεσμεύσεις του.

Συνομιλίες, που είχαν «παγώσει» από τον Ιούνιο, ξεκίνησαν τον Απρίλιο στη Βιέννη μεταξύ του Ιράν και των πέντε δυνάμεων που παραμένουν στη συμφωνία, με στόχο την επαναφορά της.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κατέληξε σε συμφωνία με το Ιράν σχετικά με την επιτήρηση του προγράμματός του, εγείροντας ελπίδες για μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων της Βιέννης.