Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 -

Ηφαίστειο στην Ισλανδία: Μειώνεται η ένταση της έκρηξηςΣύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας, η ένταση της ηφαιστειακής έκρηξης στα νοτιοδυτικά της χώρας, αρχίζει να εξασθενεί, αν και νέες εστίες θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά σύντομα.

Η έκρηξη, που σημειώθηκε στη χερσόνησο του Ρέικιανες, ήρθε μετά από εβδομάδες έντονων σεισμών και δονήσεων.

Περίπου 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τον περασμένο μήνα από το Γκρίνταβικ, μια αλιευτική κοινότητα που απειλήθηκε από τη ροή της λάβας.

Σύμφωνα με το BBC, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να έχουν προκληθεί ζημιές σε σπίτια.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας δήλωσε την Τρίτη ότι η έκρηξη «συνεχίζει να εξασθενεί», με τις εναέριες εικόνες να δείχνουν ότι υπάρχουν πλέον τρεις εστίες που εκρήγνυνται, ενώ τις πορηγούμενες ημέρες ήταν πέντε.

Οι αεραγωγοί είναι ανοίγματα σε ένα ηφαίστειο μέσω των οποίων εκρήγνυται μάγμα ή εκπέμπονται ηφαιστειακά αέρια.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία είπε ότι, ενώ η έκρηξη συνεχίζεται, «υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να ανοίξουν περισσότεροι αεραγωγοί» κατά μήκος του αρχικού ρήγματος, καθώς και βορειότερα ή νότια, και ότι ο χρόνος προειδοποίησης για νέα ανοίγματα «μπορεί να είναι πολύ σύντομος».

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας υπογράμμισε παράλληλα ότι οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η έκρηξη θα μπορούσε να συνεχιστεί για μήνες.

Είπε ότι η έκρηξη της Δευτέρας ήταν «πολύ μεγαλύτερη» από εκείνες που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, τις οποίες χαρακτήρισε ως «ωραίες τουριστικές εκρήξεις».

«Τι να περιμένουμε για το μέλλον;… Αυτό που μας λένε είναι ότι αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί για εβδομάδες ή και ενδεχομένως για μήνες» δήλωσε ο κ. Benediktsson. Είπε ότι η έκρηξη συνέβη στο «σωστό μέρος» χωρίς η λάβα να κατευθύνεται προς το Γκρίνταβικ.

«Το παρακολουθούμε στενά και οι επιστήμονές μας, μας δίνουν καθημερινά νέες πληροφορίες» πρόσθεσε.