Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Η Ταϊλάνδη απαγορεύει την εισαγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων



Tους επόμενους έξι μήνες, η Ταϊλάνδη θα απαγορεύσει την εισαγωγή 432 τύπων ηλεκτρονικών απορριμμάτων. Τα ηλεκτρονικά απόβλητα περιλαμβάνουν οποιαδήποτε συσκευή με ηλεκτρικό καλώδιο ή μπαταρία, και πολλές φορές ανακτώνται από ρακοσυλλέκτες για τα ίχνη πολύτιμων μετάλλων που περιέχουν. Ωστόσο, οι συσκευές μπορούν επίσης να περιέχουν επικίνδυνες και ρυπογόνες χημικές ουσίες, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και το κάδμιο. Η Ταϊλάνδη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την τεράστια αύξηση εισροής απορριμμάτων μετά την απαγόρευση εισαγωγής ξένων απορριμμάτων στην Κίνα το περασμένο έτος.

Από τότε, τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, δέχονται απορρίμματα από όλο τον κόσμο. Το Χονγκ Κονγκ επεκτείνει τους χώρους υγειονομικής ταφής και κατασκευάζει νέες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, αλλά το Βιετνάμ σταμάτησε να εκδίδει νέες άδειες για την εισαγωγή αποβλήτων και κυνηγά τα παράνομα φορτία χαρτιών, πλαστικών και μετάλλων. Από το Μάιο, μια σειρά επιδρομών στα εργοστάσια που εισήγαγαν και επεξεργάστηκαν παράνομα ξένα ηλεκτρονικά απόβλητα ώθησαν την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης να πάρει πιο αυστηρή θέση.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Σουράσακ Κανχαναράτ προέδρευσε της συνεδρίας που ενέκρινε ψήφισμα για να σταματήσει την εισαγωγή 432 ειδών ηλεκτρονικών αποβλήτων εντός έξι μηνών. Ο υπουργός μίλησε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ταϊλάνδης, δηλώνοντας ότι ορισμένες εισαγωγές θα εξακολουθούν να επιτρέπονται στη χώρα, εφόσον οι συσκευές έχουν την ευκαιρία να επισκευαστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Παρόλο που τα μεταλλικά απορρίμματα εξακολουθούν να επιτρέπονται, το αλουμίνιο, ο χαλκός και ο χάλυβας θα πρέπει να διαχωρίζονται και να καθαρίζονται στις χώρες καταγωγής τους πριν μεταφερθούν στην Ταϊλάνδη για βιομηχανική χρήση. Τα πλαστικά, από την άλλη πλευρά, δεν είναι ευπρόσδεκτα. Η χώρα σχεδιάζει να απαγορεύσει την εισαγωγή πλαστικών απορριμμάτων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και θα μπορούσε επίσης να υπάρξει φόρος επί των πλαστικών σακουλών και απαγορεύσεις πλαστικών αντικειμένων σε τουριστικούς προορισμούς, κυβερνητικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις. Αν και δεν έχουν ληφθεί επίσημες αποφάσεις, η Ταϊλάνδη έχει στόχο να ανακυκλώνει έως και το 60% των πλαστικών μέχρι το 2021.