Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η ρωσική αεροπορία χτύπησε κατά λάθος δυνάμεις του Άσαντ



Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Massar Media Network με ανάρτηση στο Twitter του, ανέφερε ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στις θέσεις της Πολιτοφυλακής Εθνικής Άμυνας, ομάδα προσκείμενη στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν κατά λάθος, αλλά υπάρχουν Σύροι στρατιώτες νεκροί και τραυματίες. Το περιστατικό συνέβη στην έρημο Ρουσάφα στη συριακή επαρχία Ράκκα.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι ο λόγος για την «λάθος επίθεση» είναι η έλλειψη συντονισμένης δράσης μεταξύ της ρωσικής αεροπορίας και των δυνάμεων του Άσαντ. Εικάζεται ότι στρατιώτες του Συριακού Αραβικού Στρατού αναγνωρίστηκαν εσφαλμένα από τους Ρώσους συμμάχους τους ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με έναν Ρώσο εμπειρογνώμονα, ένα τέτοιο λάθος είναι αρκετά πιθανό. Τέτοια λάθη έχουν συμβεί στο παρελθόν και όχι μόνο με τη ρωσική συμμετοχή. Μιλώντας σε δημοσιογράφο της ρωσικής εφημερίδας Aviapro, ο ειδικός είπε ότι η Ρωσία έχει καθήκον να ελέγχει, να παρακολουθεί και να καταγράφει την κατάσταση στις ερημικές περιοχές της Συρίας. Αυτά είναι τεράστια εδάφη και επομένως κάθε δραστηριότητα, ειδικά εάν οι ενέργειες δεν συντονίζονται με τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση, οδηγεί σε άμεσες επιθέσεις από τις αεροπορικές δυνάμεις.