Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 -

Η Νορβηγία εθνικοποιεί το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίουΣε εθνικοποίηση όλων των αγωγών φυσικού αερίου της σκοπεύει να προχωρήσει η Νορβηγία εντός των επόμενων πέντε ετών, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της σκανδιναβικής χώρας.

Το σχέδιο εθνικοποίησης θα παρείχε στη Νορβηγία μεγαλύτερο έλεγχο στις εγχώριες υποδομές ζωτικής σημασίας. Εμπόδιο σε μια άμεση εθνικοποίηση αποτελούν οι υπάρχουσες συμβάσεις, οι οποίες δεν πρόκειται να λήξουν μέχρι το 2028. Μετά από αυτό το έτος, η Νορβηγία θα μπορεί να προχωρήσει με το σχέδιό της.

Κορυφαίος προμηθευτής της Γερμανίας

Η Νορβηγία έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Γερμανίας πέρυσι, ξεπερνώντας τη Ρωσία, με τις εισαγωγές φυσικού αερίου της Γερμανίας να μειώνονται κατά 12,3%. Η Νορβηγία παρείχε στη Γερμανία – τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – το 33% του συνόλου της ποσότητας φυσικού αερίου που εισήγαγε το 2022, ενώ το μερίδιο της Ρωσίας στη γερμανική αγορά μειώθηκε στο 22% πέρυσι, όπως ανακοίνωσε η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων Bundesnetzagentur στις αρχές Ιανουαρίου.

Επίσης, τον Ιανουάριο, η Νορβηγία αποκάλυψε τα σχέδιά της να αντλήσει τις τρέχουσες υψηλές ποσότητες φυσικού αερίου για τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια -μέχρι το 2028- καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης υποσχέθηκαν 30,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων και την παράταση της διάρκειας ζωής των κοιτασμάτων από τα οποί εξορύσσουν αυτήν τη στιγμή.

Η παραγωγή φυσικού αερίου της Νορβηγίας ήταν 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υψηλότερη το 2022 από ό,τι το 2021, με το φυσικό αέριο να αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής της. «Η παραγωγή φυσικού αερίου προβλέπεται να παραμείνει περίπου στα επίπεδα του 2022 για τα επόμενα τέσσερα έως πέντε χρόνια», δήλωσε η διεύθυνση τον Ιανουάριο.