Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 -

Η Λιθουανία ετοιμάζεται να στείλει στρατιώτες στην ΟυκρανίαΗ Λιθουανία σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται την πρωθυπουργό Ίνγκριντα Σιμόνιτε, ετοιμάζεται να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής αποστολής.

«Η Σιμόνιτε είπε στους Financial Times ότι έχει άδεια από το κοινοβούλιο να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για εκπαιδευτικούς σκοπούς», ανέφερε το δημοσίευμα, κάτι φυσικά που νομιμοποιεί την όποια στρατιωτική κίνηση της Ρωσίας για αντίποινα στην Βαλτική.

Η εφημερίδα διευκρίνισε ότι το Κίεβο δεν έχει λάβει ακόμη αίτημα για αποστολή στρατιωτών. Επιπλέον, όπως είπε η Simonyte, η Λιθουανία θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία να διασφαλίσει «ότι έχει την δυνατότητα να ανανεώσει τις ένοπλες δυνάμεις της».

Σημειώνεται πως οι χώρες του ΝΑΤΟ μιλούν όλο και περισσότερο για άμεση επέμβαση στην ουκρανική σύγκρουση.

Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την πιθανή αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε αποδεκτό να επιτεθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος με βρετανικούς πυραύλους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε αυτό που συνέβαινε έναν άνευ προηγουμένου γύρο κλιμάκωσης της έντασης, που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και μέτρα.

Τη Δευτέρα, το Γενικό Επιτελείο, για λογαριασμό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκίνησε τις προετοιμασίες για την διεξαγωγή ασκήσεων στο άμεσο μέλλον, οι οποίες θα δοκιμάσουν την προετοιμασία και την χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 
 Φαίνεται πως οι Δυτικοί πείθουν κράτη στην περιοχή της Βαλτικής να γίνουν άμεσοι στόχοι των Ρώσων σε περίπτωση που επεκταθεί ο πόλεμος.