Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η Κομισιόν καταδικάζει την Τουρκία για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία



Τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε μουσουλμανικό τέμενος, εξαγγέλλοντας αναγνώσεις του Κορανίου εντός του Ναού είχε καταγγείλει στην Κομισιόν ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ερώτησή του, ο κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, είχε τονίσει ότι η Αγιά Σοφιά από τον 6ο αιώνα αποτελεί το διαχρονικό σύμβολο της Ορθοδοξίας και των απανταχού της γης ορθοδόξων χριστιανών.
Είχε επισημάνει, επίσης, ότι από το 1934 λειτουργεί ως μουσείο κάτι που έχει γίνει μέχρι σήμερα σεβαστό από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Απαντώντας για αυτήν την προκλητική και ακατανόητη ενέργεια των τουρκικών αρχών, που αποτελεί δείγμα έλλειψης σεβασμού όχι μόνο απέναντι στους ορθοδόξους χριστιανούς αλλά σε ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ηΕπιτροπή καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες.

Με την ευκαιρία υπογραμμίζει την ανάγκη εξασφάλισης από πλευράς της Τουρκίας του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών κάτι που θα παρακολουθείται από την Επιτροπή και θα γίνεται αναφορά σε όλες τις Εκθέσεις Προόδου της ενταξιακής πορείας της χώρας.

Διαβάστε παρακάτω την πλήρη απάντηση της Επιτροπής:

«Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις αντιδράσεις που προκαλούνται από την αμφιλεγόμενη χρήση της Αγίας Σοφίας, που είναι ένα μουσείο, για την πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών.
Ήδη στην έκθεσή της του 2015 για την Τουρκία,[1] η Επιτροπή τόνισε ότι οι αναφορές που είχαν γίνει στο παρελθόν σχετικά με την πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί αποτέλεσαν αντικείμενο αντιπαραθέσεων. Η Επιτροπή θα συνεχίσει την υποβολή εκθέσεων για τις εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα.
Η ΕΕ είναι προσηλωμένη στην ανάπτυξη μιας νοοτροπίας ανεκτικότητας χωρίς αποκλεισμούς, τόσο στην ΕΕ όσο και στις χώρες που είναι υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ ενθαρρύνει και στηρίζει τον διαθρησκευτικό διάλογο, με στόχο την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και του σεβασμού.
Η Επιτροπή έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι η Τουρκία πρέπει να εξασφαλίσει τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να μεταφέρει, με κάθε ευκαιρία, το μήνυμα αυτό στην Τουρκία και να παρακολουθεί την πρόοδο της χώρας σε αυτόν τον τομέα.»