Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η Γελένα Πόποβιτς για τον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας και τη μοναστική ζωή



 

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων από την εις Κύριον εκδημία του Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας, το Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» (ope.gr) αναδημοσιεύει το απόσπασμα της πρόσφατης συνέντευξης που παραχώρησε η σκηνοθέτης της ταινίας «Ο Άνθρωπος του Θεού», Γελένα Πόποβιτς, στο basilica.ro, όπου μιλάει για την γνωριμία της με τον θεμελιωτή του Ορθοδόξου μοναχισμού στην Αμερική, καθώς και για την ιδιαίτερη σχέση της με τα μοναστήρια και την μοναστική ζωή.

 

Για τον Άγιο Αντώνιο και το μοναστήρι του στην Αριζόνα

«Ήταν το 2000 όταν έγινε η μεταστροφή μου (σ.σ. στην Ορθοδοξία) και ήμουν τυχερή επειδή διάβασα τη “Φιλοκαλία”. Ερωτεύτηκα τον Άγιο Αντώνιο τον Μέγα γιατί ήταν πολεμιστής που πολεμούσε τους δαίμονες. Και εμείς οι Σέρβοι είμαστε επίσης πολεμιστές. Όταν άκουσα ότι υπήρχε ένα μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου κάπου στην Αριζόνα που δεν απέχει πολύ από την Καλιφόρνια, είχα εμμονή να πάω εκεί.»

Για τα μοναστήρια και την μοναστική ζωή

«Πάντα με έλκυε η μοναστική ζωή, όχι απαραίτητα ότι ήθελα να γίνω μοναχή, αλλά με βοήθησε να βρω τον πνευματικό μου δρόμο. Νομίζω ότι τα μοναστήρια είναι πολύ σημαντικά, γιατί σε αυτά προσεύχονται όχι μόνο για εμάς και για ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τους ανθρώπους.»

«Γνωρίζω πολλούς μοναχούς προσωπικά. Και είχα υπέροχες πνευματικές συζητήσεις. Ο Γέροντας Παΐσιος στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου της Αριζόνα είναι πνευματικός πατέρας πολλών ανθρώπων που δεν είναι μοναχοί. Είπε ότι η Αποκάλυψη θα έρθει όταν δεν θα υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που θα αγαπούν τον Θεό και δεν θα μείνει κανείς για να κάνει το καλό. Λοιπόν, για μένα, η Αποκάλυψη θα είναι η μέρα που θα φύγω από αυτόν τον κόσμο, ξέρετε, και επομένως δεν επικεντρώνομαι σε αυτό. Νιώθω ότι οι μοναχοί με τις προσευχές τους όχι μόνο κρατούν ζωντανή την Εκκλησία, αλλά κρατούν ζωντανό αυτόν τον κόσμο. Οι προσευχές τους είναι πολύ δυνατές και με έχουν βοηθήσει και ξέρω ότι έχουν βοηθήσει πολλούς άλλους ανθρώπους. Και νομίζω ότι ο μοναχισμός είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας μας. Και πρέπει να παραμείνει έτσι. Η Ορθοδοξία είναι η σχέση σου με τον Θεό, αλλά απλώς σε καθοδηγούν να το βρεις. Προσωπικά νιώθω σαν στο σπίτι μου όταν πηγαίνω σε μοναστήρια. Αυτή είμαι λοιπόν».

Για την γνωριμία με τον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας

«Γνώρισα τον Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας, γνώρισα τους μοναχούς και μέχρι σήμερα είμαι πολύ κοντά τους. Το μυαλό μου διαμορφώθηκε από αυτούς και τον πατέρα μου που ήταν πιο κοντά μου στο Λος Άντζελες, όπου μπορούσα να πηγαίνω κάθε μέρα. Ως αρχάριος (σ.σ. στην Ορθοδοξία), έπρεπε να είμαι κοντά σε μια εκκλησία.»

«Πέρασα πολύ πόνο, πολλά βάσανα και πολύ αγώνα, οπότε χρειαζόταν πραγματικά να γονατίσω, να προσευχηθώ και να πηγαίνω σε λειτουργίες.»