Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Η Φλόριντα «μετρά τις πληγές της» από τον τυφώνα «Ίρμα»



Τις «πληγές» της από το φονικό πέρασμα του τυφώνα «Ίρμα» μετρά η Φλόριντα, οι κάτοικοι της οποίας έχουν αρχίσει να επιστρέφουν σταδιακά στις οικίες τους, προκειμένου να ελέγξουν τι ζημιές έχουν υποστεί και πώς θα επανέλθουν στον κανονικό ρυθμό της ζωής τους τα επόμενα 24ωρα.

Ο υπερκυκλώνας που δημιουργήθηκε στον Ατλαντικό ωκεανό και εξελίχθηκε σε ένα από τα ισχυρότερα καιρικά φαινόμενα στην ιστορία, χτύπησε με σφοδρότητα τα νησιωτικά συμπλέγματα της Καραϊβικής και στη συνέχεια «σάρωσε» από άκρη σε άκρη τη χερσόνησο της Φλόριντα, αφήνοντας πίσω του πάνω από 40 νεκρούς και ανυπολόγιστης αξίας ζημιές.

Πάνω από 6,5 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους και να απομακρυνθούν από το Μαϊάμι και τις άλλες περιοχές της Φλόριντα, σε μία μεγαλειώδη έξοδο που διήρκεσε πάνω από 5 ημέρες. Η αποδυνάμωση του τυφώνα από το επίπεδο 5+ που βρισκόταν, σε τροπική καταιγίδα και η μετακίνησή του προς την ενδοχώρα, άνοιξε τον δρόμο στους πρώτους κατοίκους της Φλόριντα να τολμήσουν το ταξίδι της επιστροφής.

Οι αρχές ενημέρωσαν τους κατοίκους ότι μπορούν να επιστρέψουν, καθώς πλέον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, απέφυγαν ωστόσο να εκτιμήσουν αν τα κτίσματα θα είναι σε θέση να τους φιλοξενήσουν, ή αν τα δίκτυα παροχής ενέργειας και υποδομών θα είναι σε θέση να τους υποστηρίξουν, καθώς έχουν υποστεί ταιράστιες ζημιές.

Στη Νότια Καρολίνα, πάντως και ειδικότερα στο Τζάκσονσβιλ, οι ειδικές δυνάμεις της FEMA εξακολουθούν την επιχείρηση διάσωσης πολιτών, καθώς οι πλημμύρες είναι εκτεταμένες και πολλοίμ κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους.