Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Η Αυστραλία είπε «ναι» στον γάμο ομοφυλοφίλων



Η πλειοψηφία των Αυστραλών ενέκρινε χθες την επέκταση του δικαιώματος γάμου σε όλους τους πολίτες της χώρας, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Το 61,6% των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα τάχθηκε υπέρ του «γάμου για όλους», αντί 38,4% που είπαν «όχι», ενώ η συμμετοχή έφθασε το 79,5%.

Το δημοψήφισμα δι’ επιστολικής ψήφου είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα, αλλά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ δεσμεύθηκε ότι θα φέρει σχετικό νόμο προς ψήφιση στη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα. «Ο λαός της Αυστραλίας μίλησε και είπε συντριπτικό “ναι” στην ισότητα στο θέμα του γάμου», είπε ο Τέρνμπουλ. «Είπαν “ναι” σε αυτό που είναι δίκαιο, “ναι” στη δέσμευση και “ναι” στην αγάπη», σημείωσε.

Το αποτέλεσμα εξέπληξε με την καθαρότητά του ακόμη και τους οπαδούς του μέτρου, οι οποίοι προέτρεπαν την κυβέρνηση να νομοθετήσει ανεξάρτητα από την απόφαση, με το σκεπτικό ότι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπόκεινται σε δημοψηφίσματα.

Δεχόμενος αντίρροπες πιέσεις από τη συντηρητική πτέρυγα του κόμματός του και από τους οπαδούς της ισότητας, ο Τέρνμπουλ είχε στραφεί στο επιστολικό δημοψήφισμα ως οδό διαφυγής. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε δεκτή με συγκίνηση, χειροκροτήματα και χορούς από τους συγκεντρωμένους γύρω από γιγαντοοθόνη στο πάρκο Πρινς Αλμπερτ του Σίδνεϊ. Η Αυστραλία θα είναι η 26η χώρα του κόσμου που κατοχυρώνει το δικαίωμα του γάμου ανεξαρτήτως φύλου. Πρόσφατα η Γερμανία έγινε η 25η.

Κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ

Εκπρόσωποι της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ επισήμαναν πάντως ότι η μάχη για ομαλή κοινωνική ζωή απέχει πολύ από το να κερδηθεί. «Ενας στους έξι ΛΟΑΤΚΙ έχει υποστεί επίθεση μίσους την τελευταία τριετία, ενώ το 45% των μαθητών ΛΟΑΤΚΙ δέχεται παρενόχληση στο σχολείο», σημείωσε άρθρο στην εφημερίδα «Ιντιπέντεντ».