Σάββατο 11 Μαΐου 2024 -

Η αστυνομία επιτέθηκε με σφαίρες καουτσούκ σε διαδηλωτές στο Μπανγκλαντές



Οι μάρτυρες δήλωσαν ότι η αστυνομία πυροβόλησε με σφαίρες από καουτσούκ και πέταξε δακρυγόνα σε διαδηλωτές και ότι υποτιθέμενοι κυβερνητικοί ακτιβιστές επιτέθηκαν σε νέους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έτρεχαν σε κοντινά νοσοκομεία για θεραπεία.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Μπαγκλαντές το Σάββατο, αφού η αστυνομία πυροβόλησε με σφαίρες από καουτσούκ εναντίον φοιτητών που διαδήλωναν. Την περασμένη εβδομάδα φοιτητές απέκλεισαν τμήματα της πρωτεύουσας Ντάκα με διαμαρτυρία ενάντια στην κακή οδική ασφάλεια μετά το θάνατο δύο εφήβων από ένα λεωφορείο.

Ο τομέας των μεταφορών του Μπαγκλαντές θεωρείται ευρέως διεφθαρμένος, ανεξέλεγκτος και επικίνδυνος και καθώς οι ειδήσεις για τους θανάτους των εφήβων διαδόθηκαν γρήγορα στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, έγιναν καταλύτες για μια έκρηξη οργής ενάντια στην κυβέρνηση.

Το Σάββατο οι διαμαρτυρίες έγιναν πιο βίαιες στη συνοικία Jigatala της Ντάκα.

Οι μάρτυρες δήλωσαν ότι η αστυνομία πυροβόλησε με σφαίρες από καουτσούκ και πέταξε δακρυγόνα σε διαδηλωτές και ότι υποτιθέμενοι κυβερνητικοί ακτιβιστές επιτέθηκαν σε νέους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έτρεχαν σε κοντινά νοσοκομεία για θεραπεία.

Η αστυνομία αρνήθηκε κάθε κατηγορία.

"Δεν είναι αλήθεια. Τίποτα δεν συνέβη στη Jigatola", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Dhaka, Masudur Rahman, στο AFP.

Ωστόσο, το νοσοκομειακό προσωπικό είπε ότι δεκάδες άνθρωποι είχαν τραυματιστεί, μερικοί εξ αυτών σοβαρά.

"Έχουμε παράσχει πρώτες βοήθειες σε περισσότερους από 115 τραυματίες μέχρι σήμερα το απόγευμα", δήλωσε ο γιατρός έκτακτης ανάγκης Abdus Shabbir στο AFP, προσθέτοντας ότι μερικοί από τους τραυματισμούς ήταν από σφαίρες από καουτσούκ.

"Μερικοί από αυτούς ήταν σε πολύ κακή κατάσταση", πρόσθεσε.

Ένας διαδηλωτής είπε ότι οι μαθητές διεξήγαγαν διαδηλώσεις ειρηνικά στο δρόμο όταν τους επιτέθηκαν. "Όλοι αισθανόμαστε ότι απειλούμε εδώ, θέλαμε μια ειρηνική διαμαρτυρία, δεν θέλουμε να προκύψουν προβλήματα γύρω από αυτό, αλλά οι σφαίρες από καουτσούκ στράφηκαν στους αδελφούς μας", δήλωσε ο Sabbir Hossain, φοιτητής.

Ο υπουργός οδικών μεταφορών Obaidul Quader απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι τα στελέχη του κόμματος από το κυβερνών κόμμα Awami League είχαν επιτεθεί στους μαθητές.

Είπε ότι το γραφείο του κόμματος που ήταν κοντά στη Jigatala ήταν βανδαλισμένο από μερικούς αγνώστους νεαρούς, ντυμένους με σχολικές στολές, λίγο πριν ξεσπάσουν οι συγκρούσεις.

Ένας φωτογράφος AFP στη σκηνή μιας σύγκρουσης είδε μαθητές και άγνωστους νεαρούς ενήλικες που πάλευαν με μπαστούνια και πέτρες, αφήνοντας αρκετούς τραυματίες.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα έχει κυβερνήσει το Μπαγκλαντές από το 2009, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει αναστατωθεί από μαζικές διαμαρτυρίες που απαιτούν το τέλος ενός δεκαετούς συστήματος με διακρίσεις για την εισαγωγή σε δημόσιες υπηρεσίες. Αρκετοί ισχυροί υπουργοί ζήτησαν από τους μαθητές να επιστρέψουν στις τάξεις τους, εν μέσω ανησυχιών ότι η πρωτοφανής εξέγερση των εφήβων θα μπορούσε να μετατραπεί σε διαδεδομένες αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις πριν από τις γενικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν αργότερα αυτό το έτος.