Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 -

Hνωμένο Βασίλειο: Ξεκινάει η προεκλογική εκστρατείαΟ Ρίσι Σούνακ και ο Σερ Κιερ Στάρμερ θα ξεκινήσουν σήμερα την προεκλογική τους εκστρατεία για τις γενικές εκλογές. Θα είναι μία έντονη προεκλογική περίοδος καθώς σε έξι εβδομάδες το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει νέα κυβέρνηση. Με σύνθημα «Καθαρό Σχέδιο – Τολμηρή Δράση – Ασφαλές Μέλλον» , ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στα στούντιο των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών προτού ξεκινήσει ένα διήμερο ταξίδι και στα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου. Η οικονομική σταθερότητα σε δύσκολη εποχή και το μεταναστευτικό με την αποτροπή των μικρών σκαφών στο κανάλι της Μάγχης θα υπερισχύσουν στον προεκλογικό του λόγο.

Ο ηγέτης των Εργατικών, προβάλλοντας την «Αλλαγή» θα κατευθυνθεί στη νοτιοανατολική Αγγλία, σε μια ένδειξη ότι θέλει να εισβάλει στις περιοχές των Τόρις προβάλλοντας τις έξι υποσχέσεις του κόμματός του για οικονομική σταθερότητα, να περικόψει τις λίστες αναμονής του NHS, να παράσχει επιπλέον δασκάλους, ασφαλή διοίκηση στα σύνορα, να δημιουργήσει τη Μεγάλη Βρετανική Ενέργεια και να καταπολεμήσει την αντι- κοινωνική συμπεριφορά.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Εργατικό Κόμμα έχει 44 μονάδες, 21 μπροστά από τους Συντηρητικούς, ένα τεράστιο νούμερο για ανατροπή», ενώ νέα δημοσκόπηση της YouGov δείχνει ότι οι Συντηρητικοί θα διατηρούσαν μόλις 13 έδρες , με τους Εργατικούς να απολαμβάνουν πλειοψηφία 452 εδρών. Το 2019 οι συντηρητικοί κέρδισαν. 365 έδρες κσι 203 εργατικοί

«Το μεγάλο στοίχημα του Σούνακ» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Guardian, «Ο Σούνακ ποντάρει το σπίτι» ο τίτλος των Times ενώ η Daily Express αναρωτιέται εάν οι πρόωρες εκλογές θα είναι ένα «αριστούργημα «του κ. Σούνάκ ή «ένα δώρο στους Εργατικούς».

«Λάθος χρονική στιγμή» διάλεξε ο Σουνακ υποστηρίζει η Daily Mail όσο και η Sun που επισημάνουν ότι η χώρα θα πάει σε εκλογές μόλις μία ημέρα πριν από τον πρώτο προημιτελικό του Euro 2024, ακριβώς τη στιγμή που ανυπομονούσαμε για τα Euro, την Taylor Swift, το Wimbledon και τον ήλιο.

Δυο είναι οι λόγοι που, όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει πέσει στο 2,3%, επιτρέποντας στον πρωθυπουργό να στείλει το μήνυμα ότι «το σχέδιο λειτουργεί».

Στη συνέχεια, υπάρχει το προαναφερθέν ζήτημα των μικρών σκαφών. Αν οι πτήσεις από τη Ρουάντα δεν απογειωθούν ή αν δεν καταφέρουν να αποτρέψουν τους ανθρώπους να περάσουν, είναι πιθανό να υπάρξουν αντιδράσεις από τους ψηφοφόρους το φθινόπωρο.

Το διαδικαστικό ορίζει ότι το Κοινοβούλιο θα διαλυθεί στις 30 Μαΐου. Το νέο Κοινοβούλιο θα συγκληθεί την Τρίτη 9 Ιουλίου και η Έναρξη των εργασιών έχει οριστεί την Τετάρτη 17 Ιουλίου

Οι υπουργοί μένουν κανονικά στις θέσεις τους μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αλλά περιορίζονται σε διαχειριστικά θέματα.