Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Χάος στην Τουρκία: Φωτιές, καταστροφές χωρίς πυροσβεστικά αεροπλάνα..



Χάος στην τουρκία με τις φωτιές όπου αντιμέτωπος με την οργή κατοίκων της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Αττάλειας για τις φωτιές που μαίνονται στην περιοχή και την απουσία του κρατικού μηχανισμού, όπως καταγγέλλουν, βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Αντιδρώντας στην εμφάνιση του Μεβλιούτ Τσαβούσογλου στην περιοχή ένας από τους κατοίκους που τον περικύκλωσαν, την ώρα που έκανε δηλώσεις, ρώτησε γιατί δεν εστάλη πυροσβεστικό αεροσκάφος στην περιοχή. «Δεν έχει η Τουρκική Δημοκρατία αεροσκάφη;», ρωτούσε με τον Τσαβούσογλου να απαντά: «Είχαμε τρία αεροπλάνα. Τρία ήταν εδώ και μετά τα στείλαμε σε άλλες περιοχές», αλλά ορισμένοι από το πλήθος να φωνάζουν:

Τούρκοι πολίτες επιτέθηκαν στον Μ. Τσαβούσογλου

Τούρκοι πολίτες επιτέθηκαν στον Μ. Τσαβούσογλου

«Μπράβο! Υπάρχουν άλλα 10 αεροπλάνα που κοιμούνται», ενώ προς το τέλος του σχετικού βίντεο ακούγονται να τον γιουχάρουν, με αρκετούς να καταγράφουν το στιγμιότυπο στα κινητά τους.

Δασικές πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται σε κατοικημένες περιοχές και τουριστικούς προορισμούς της νότιας Τουρκίας, με τον απολογισμό των θυμάτων να έχει φτάσει τους τέσσερις νεκρούς – ανάμεσά τους κι ένας 25χρονος εθελοντής πυροσβέστης – , ενώ δεκάδες χωριά έχουν εκκενωθεί, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.

Μέτωπα φωτιάς κατακαίνε δασικές εκτάσεις στις περιοχές της Μαναβγκάτ, της Αλάνιας, των Αδάνων, της Μερσίνης, της Αλικαρνασού (Μπόντρουμ) και της Μαρμαρίδας, κοντά σε τουριστικές περιοχές της νότιας Τουρκίας. Εξαπλώθηκαν σε κατοικημένες ζώνες εξαιτίας των σφοδρών ριπών ανέμων.

Έρευνα για σαμποτάζ πίσω από τις πυρκαγιές

Το κατά πόσο οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την Τουρκία είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς εξετάζει το Τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών και οι Μυστικές Υπηρεσίες της χώρας, όπως γνωστοποίησε με δηλώσεις του ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η εκδήλωση πολλαπλών εστιών ταυτόχρονα ωθεί τις τουρκικές Αρχές να τονίζουν πως δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο οι πυρκαγιές να οφείλονται σε εγκληματικές ενέργειες, σε εμπρησμούς.

Το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στη Μαναβγκάτ «σε τέσσερα διαφορετικά σημεία» οδηγεί στην υποψία πως «επρόκειτο για εμπρησμό», όμως «δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες προς το παρόν», είπε ο δήμαρχος της Αττάλειας, Μουχίτιν Μπετζέκ.

Ο εισαγγελέας στη Μαρμαρίδα διενεργεί έρευνα για να εξακριβώσει τα αίτια της δασικής πυρκαγιάς σε αυτήν την περιοχή, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.