Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γνωρίστε τον νέο Ομπάμα - Θέλει να γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας!



Γιος μετανάστη από την Νιγηρία, ο Τσούκα Ουμούνα (Chuka Umunna) εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τους Εργατικούς της Βρετανίας το 2010.

Από το 2011 μέχρι το 2015 διετέλεσε σκιώδης υπουργός σε θέματα επιχειρηματικότητας και το 2015 διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος μετά την παραίτηση του Εντ Μίλιμπαντ και είχε μάλιστα μεγάλες πιθανότητες εκλογής, ωστόσο έχασε από τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Ουμούνα ήταν πολύ επικριτικός απέναντι στην τάση του Κόρμπιν για περισσότερο αριστερή κατεύθυνση και έτσι παραιτήθηκε από σκιώδης υπουργός.

Υποστηρικτής της αποτυχημένης εκστρατείας για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, συνέχισε την εκστρατεία ζητώντας δεύτερο δημοψήφισμα.

Ο Ουμούνα δεν μασάει τα λόγια του.

«Οι υπουργοί συμπεριφέρονται σαν πωλητές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην προσπάθειά τους να πλασάρουν το Brexit στους πολίτες της χώρας», έλεγε πριν από έναν μήνα σε συνέντευξή του στην Independent, την οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Γίνεται όλο και σαφέστερο ότι το Brexit –με τους όρους που πλασαρίστηκε στον βρετανικό λαό και τις βρετανικές επιχειρήσεις– δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί».

Στα 41 του χρόνια ο Τσούκα Χάρισον Ουμούνα αλλάζει πλώρη αφού πριν από λίγες μέρες αποχώρησε από το Εργατικό Κόμμα και μαζί με άλλους έξι βουλευτές δημιούργησαν την «Ομάδα των Ανεξάρτητων» διαμαρτυρόμενοι για την στάση του κόμματος στο θέμα του Brexit και για το ζήτημα του αντισημιτισμού.

Γεννήθηκε στο Λονδίνο. Ο Νιγηριανός πατέρας του, ο Μπένετ, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης εισαγωγών-εξαγωγών και πολιτικός, σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Νιγηρία το 1992, αλλά σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή δολοφονήθηκε έπειτα από την άρνησή του να δωροδοκήσει κάποιους στη διάρκεια μιας εκλογικής αναμέτρησης.

Η μητέρα του, η Πατρίσια Μίλμο, είναι δικηγόρος αγγλο-ιρλανδικής καταγωγής και κόρη βρετανού δικαστικού που είχε συμμετάσχει ως εισαγγελέας στην περίφημη δίκη της Νυρεμβέργης.

Παντρεμένος και ο ίδιος με δικηγόρο, είναι πατέρας μιας δίχρονης κόρης.

Με σπουδές σε ιδιωτικά σχολεία και κολέγια και έχοντας εργαστεί σε μεγάλες τράπεζες της Βρετανίας, ως μαθητής έπαιζε τσέλο και ήταν μέλος της εκκλησιαστικής χορωδίας της ενορίας του.

Ο ίδιος έχει πει ότι η πολιτική του και οι ηθικές του αξίες προέρχονται από τον χριστιανισμό, αλλά ότι «δεν είναι ιδιαιτέρως θρήσκος».

Σπούδασε αγγλικό και γαλλικό δίκαιο στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και πήρε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο Nottingham Trent.

Εργάστηκε αρχικά ως νομικός σύμβουλος σε εταιρείες στο City του Λονδίνου, ενώ έγραφε άρθρα και για τη δεξαμενή σκέψης Compass.

Επίσης έγραφε άρθρα και για τα έντυπα Financial Times, Tribune, The Voice, The Guardian και New Statesman, ενώ ξεκίνησε να εμφανίζεται σε διάφορα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα ως σχολιαστής.

Ίδρυσε και διηύθυνε το ηλεκτρονικό πολιτικό περιοδικό The Multicultural Politic.

«Έχουμε τρομερή έλλειψη ηγεσίας στη χώρα μας.

»Δεν υπάρχει πραγματικός ηγέτης σε καμία από τις δύο πλευρές, Συντηρητικούς και Εργατικούς.

»Η Βρετανία χρειάζεται επειγόντως έναν ηγέτη αυτή την περίοδο εθνικής κρίσης», δήλωνε σε συνέντευξή του πριν από δύο μήνες.

Ο πρώην δικηγόρος και part time dj με το άψογο παρουσιαστικό, συχνά συγκρίνεται με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και γι αυτό τον αποκαλούν «Ομπάμα της Βρετανίας».

Ο ίδιος όμως δηλώνει πως δεν επιθυμεί να ετεροκαθορίζεται.

O Ουμούνα θεωρεί πως οι ψηφοφόροι έχουν πλέον απογοητευτεί από τις πολυεθνικές και τους κολοσσιαίους επιχειρηματικούς οργανισμούς που πληρώνουν ελάχιστους φόρους και πιστεύει πως η μοναδική δυνατότητα που υπάρχει για να επανακτήσουν οι Βρετανοί την εμπιστοσύνη τους τόσο στις μεγάλες επιχειρήσεις όσο και στα κόμματα της χώρας τους είναι η διαφάνεια.

Δεν πρέπει να «κατονομάζονται και να διαπομπεύονται μόνο όσοι δεν πληρώνουν, αλλά να κατονομάζονται και να επιβραβεύονται όλοι όσοι συνεισφέρουν».

Για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ο Ουμούνα πιστεύει πως πέρα από τα χρήματα είναι απαραίτητη και η κουλτούρα.

Μιλώντας για την περιοχή όπου μένει, ένα προάστιο στο Νότιο Λονδίνο, εξηγεί ότι στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις γιατί πιστεύει στη διατήρηση των πολλαπλών επιλογών για τον καταναλωτή.

Ο Ουμούνα δήλωσε ότι ελπίζει πως ένα νέο κόμμα θα έχει δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου μετά την αποχώρησή του από τους Εργατικούς και άφησε να εννοηθεί ότι αναμένει περισσότερες αποχωρήσεις βουλευτών –και από τους Τόρις– μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ημέρες.

Χαρακτηρίζοντας μεγάλο άλμα την απόφαση του ιδίου και των άλλων βουλευτών που δημιούργησαν την «Ομάδα των Ανεξάρτητων», ο Ουμούνα δήλωσε στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4 ότι οι αποχωρίσαντες «ρισκάρουν τα πάντα» με αυτήν την κίνηση.

«Θεωρώ ότι οι πολίτες θα θέλουν να δουν περισσότερους πολιτικούς να το κάνουν.

»Υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι που αμφιβάλλουν για τα κόμματά τους.

»Αν είναι να διορθώσουμε την απογοήτευση των ψηφοφόρων δεν μπορούμε να το κάνουμε με τα υπάρχοντα κόμματα που δεν μπορούν να φέρουν την αλλαγή γιατί, κατά την γνώμη μου, έχουν γίνει το πρόβλημα».

Το νέο αυτό κόμμα θα δημιουργηθεί από εκείνους που αποφάσισαν να προσχωρήσουν στην ομάδα ως ανεξάρτητοι και από εκείνους εκτός του Γουεστμίνστερ, εξηγεί.

«Δεν γίνεται αυτό να το καταστρώσουν επτά άτομα στο Γουεστμίνστερ.

»Αν κάνουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο όπως παλιά και τα ανακοινώνουμε από το πόντιουμ λέγοντας στον κόσμο πώς πρόκειται να είναι, τότε απλώς συμπεριφερόμαστε όπως το κατεστημένο, ενώ εμείς θέλουμε να κάνουμε την διαφορά».