Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021 -
Μερική συννεφιά

12 °C

Σήμερα, 28. Οκτωβρίου 2021

Γερμανικές εκλογές: «Ισοπαλία» λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες – Μάχη για τους αναποφάσιστουςΜια ανάσα πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Γερμανία, οι τρεις υποψήφιοι για την καγκελαρία της χώρας, προσπαθούν να κερδίσουν τους αναποφάσιστους, το ποσοστό των οποίων φτάνει το 35%. 

Τόσο ο Άρμιν Λάσετ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU – CSU), ο Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων, ολοκλήρωσαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες μακριά από τη γερμανική πρωτεύουσα, καθώς εκεί βρίσκονται σε εξέλιξη διαδηλώσεις με βασικό αίτημα την προστασία του περιβάλλοντος με επικεφαλής τη γνωστή Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.

«Θρίλερ» με τις εκλογές στη Γερμανία: Eλάχιστη η διαφορά SPD και CDU/CSU – Ο ρόλος των αναποφάσιστων
Την Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες στη Γερμανία και, όπως φαίνεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα στις εκλογές για τον διάδοχο της Ανγκελα Μέρκελ στον προεδρικό θώκο της χώρας θα εξελιχθεί σε… θρίλερ.

Το προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών παραμένει, ωστόσο η διαφορά από τους Χριστιανοδημοκράτες ψαλιδίστηκε τις τελευταίες ημέρες. Δύο ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) διατηρεί το προβάδισμά του, ωστόσο η διαφορά από τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχει πλέον συρρικνωθεί στη μία μονάδα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Allensbach για λογαριασμό της Frankfurter Allgemeine Zeitung, το SPD χάνει μία μονάδα και βρίσκεται στο 26%, ενώ CDU/CSU κερδίζουν 0,5 και φθάνουν στο 25%.

Οι Πράσινοι κερδίζουν επίσης μισή μονάδα και ανεβαίνουν στο 16% και ακολουθούν το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 10,5% (+0,5), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10% (-1) και η Αριστερά με 5% (-1).

 

Στο επίκεντρο των κομμάτων οι αναποφάσιστοι

Σε δημοσκόπηση του Δεύτερου Γερμανικού Προγράμματος (ZDF), σύμφωνα με ανάλυση της DW, το 35% των ερωτηθέντων δεν είναι σίγουροι καν αν θα συμμετέχουν στις εκλογές και, σε περίπτωση που θα συμμετέχουν, ποιο κόμμα θα ψηφίσουν.

Αυτός ο υψηλός αριθμός αναποφάσιστων καθιστά αδύνατο για τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων να προβλέψουν ποιο κόμμα θα αναδειχθεί την Κυριακή πρώτο.

Ακόμη κι αν ο συνασπισμός στα δεξιά, των CDU και CSU, καταφέρει να φτάσει τον επί σειρά ετών εταίρο του στην κυβέρνηση, το βέβαιο είναι πως βρίσκεται αντιμέτωπο με μια συντριπτική ήττα, δεδομένου πως αναμένεται να καταγράψει το χειρότερο εκλογικό σκορ για τους συντηρητικούς τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες.