Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 -

Γερμανία: «Τα αποθέματα των δικών μας συστημάτων Patriot έχουν σχεδόν εξαντληθεί»Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας υποστήριξε, ότι τα αποθέματα των συστημάτων Patriot έχουν εξαντληθεί με αποτέλεσμα το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του να διερευνούν τη δυνατότητα αγοράς τους από τρίτες χώρες.

«Δυστυχώς, τα αποθέματα των δικών μας συστημάτων Patriot έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισα για άλλη μια φορά ότι πρέπει να επαληθεύσουμε τη διαθεσιμότητα όλων των συστημάτων Patriot στην Ευρώπη και στον κόσμο, και ότι θα κάνουμε τα πάντα για να παράσχουμε αυτά τα συστήματα στην Ουκρανία» υποστήριξε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock.

 
 Όπως είπε η Baerbock, η Γερμανία και οι σύμμαχοί της σκοπεύουν να διερευνήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικού ταμείου για αυτό.

«Εμείς, μαζί με τους Ουκρανούς και τους Ευρωπαίους εταίρους μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, πρώτα από όλα, προκειμένου να αποκτήσουμε γρήγορα για την Ουκρανία τα συστήματα που διαθέτουν τρίτες χώρες.

Ελπίζω ότι στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 θα μπορέσουμε να παρέχουμε πληροφορίες για αυτό το θέμα» τόνισε η Baerbock.

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο Josep Borrell, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, είχε αναφερθεί στο επείγον αίτημα των Ουκρανών για την προμήθεια 7 συστημάτων Patriot.

«Οι δυτικοί Στρατοί έχουν περίπου 100 συστήματα Patriot, και παρόλα αυτά, δεν είμαστε σε θέση να παράσχουμε τα 7 που ζητούν απεγνωσμένα» υποστήριξε ο Borrell, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι στην επόμενη κοινή συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ θα ζητήσει να αυξηθεί η ικανότητα αεράμυνας της Ουκρανίας.

Mπορεί να μην είναι ανοιχτή πάντα η ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ

Η ομπρέλα ασφάλειας των ΗΠΑ στην Ευρώπη μπορεί να μην είναι για πάντα ανοιχτή υποστήριξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, ο οποίος υποστήριξε πως η ΕΕ πρέπει να οικοδομήσει τη δική της αμυντική ικανότητα.

«Η ομπρέλα των ΗΠΑ που μας προστάτευσε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αλλά και μετά, μπορεί να μην είναι συνεχώς ανοιχτή, ανάλογα με το ποιος κυβερνά την Ουάσιγκτον.

Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην αμερικανική υποστήριξη και στην αμερικανική ικανότητα να μας προστατεύουν.

Πρέπει να κτίσουμε τη δική μας ικανότητα, πρέπει να οικοδομήσουμε τη δική μας ευθύνη. Σίγουρα, το ΝΑΤΟ θα είναι απολύτως αναντικατάστατο, αλλά μέσα στο ΝΑΤΟ, πρέπει να οικοδομήσουμε έναν ευρωπαϊκό πυλώνα» τόνισε ο Borrell.