Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 -

Γενέθλια για τον Πάπα Φραγκίσκο - Έγινε 80 ετώνΟγδόντα ετών γίνεται σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος και όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος, οι ευχές φτάνουν ασταμάτητα απ' όλο τον κόσμο.Νωρίς το πρωί, ο πάπας πήρε μέρος, μαζί με σειρά καρδιναλίων, σε λειτουργία στο παρεκκλήσι Παολίνα μέσα στο Βατικανό και αμέσως μετά θέλησε να πάρει το πρωϊνό του μαζί με οκτώ άστεγους, πάντα στο εσωτερικό του παπικού κρατιδίου.

Πολλοί πιστοί στέλνουν απευθείας τις ευχές τους στον πάπα Βεργκόλιο, μέσω διαδικτύου, ενώ η Αγία Έδρα δημιούργησε στο Twitter το χάσταγκ «#Pontifex80».
 
Η ανθρωπιά και η αμεσότητα είναι αναμφισβήτητα τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού πάπα και πρώην αρχιεπισκόπου του Μπουένος 'Αιρες.

Παρά τις αντιστάσεις της πιο συντηρητικής πτέρυγας της Καθολικής Εκκλησίας, ο Φραγκίσκος συνεχίζει τη βαθιά προσπάθεια ανανέωσης, η οποία συμπεριλαμβάνει κινήσεις, όπως την δυνατότητα να μπορούν να λαμβάνουν τη θεία κοινωνία οι διαζευγμένοι, αλλά και να δίδεται άφεση αμαρτιών σε γιατρούς και γυναίκες που προχωρούν σε άμβλωση.
 
«Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω έναν ομοφυλόφιλο που ψάχνει το δρόμο του Θεού;», διερωτήθηκε λίγο μετά την εκλογή του ο Αργεντινός πάπας.Πρόκειται για μια από τις διασημότερες φράσεις του. «Τα γηρατειά, βέβαια, μας τρομάζουν», παραδέχθηκε σήμερα με ειλικρίνεια ο πάπας, όταν οι συνεργάτες του θέλησαν να του δωρίσουν το έργο του Κικέρωνα De senectute, (Περί γήρατος).
 
«Σας ζητώ να προσευχηθείτε, ώστε στα γηρατειά μου να μπορώ να παράξω αποτελεσματικό έργο με βαθύ θρησκευτικό πνεύμα αλλά και ευθυμία», είπε, ο Φραγκίσκος στους κληρικούς και υπαλλήλους του Βατικανού που έσπευσαν να του ευχηθούν «να τα εκατοστήσει».