Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Frontex: «Υποστηρίζουμε πλήρως την Ελλάδα»



Την πλήρη υποστήριξη της Frontex στην Ελλάδα όσον αφορά την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης στα εξωτερικά της σύνορα με την Τουρκία, εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, μετά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα στην έδρα του στη Βαρσοβία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της Frontex, ο οργανισμός «υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης στα εξωτερικά της σύνορα με την Τουρκία, με πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Επίσης, αναφέρεται ότι ο οργανισμός εφαρμόζει την ταχεία επέμβαση στα σύνορα που ζήτησε η Ελλάδα και αποφάσισε ο εκτελεστικός διευθυντής. Όπως διευκρινίζεται, τα κράτη μέλη «επιβεβαιώνουν την ετοιμότητά τους» να παρέχουν τις αντίστοιχες υποχρεωτικές συνεισφορές τους σε προσωπικό στην ομάδα ταχείας αντίδρασης και σε τεχνικό εξοπλισμό. Εξάλλου, το διοικητικό συμβούλιο δηλώνει έτοιμο να επεκτείνει περαιτέρω την υποστήριξη της Frontex στην Ελλάδα και σε άλλους επιχειρησιακούς τομείς ή και τύπους βοήθειας στο πλαίσιο της εντολής της, ενώ ζητά από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, αλλά και τον οργανισμό να αξιολογούν συνεχώς τις ανάγκες με βιώσιμο τρόπο.
Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της Frontex απαρτίζεται από εκπροσώπους των αρχηγών των συνοριακών αρχών των κρατών μελών της ΕΕ, που δεσμεύονται από τις διατάξεις του χώρου Σένγκεν, καθώς και από δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.