
Τους τελευταίους δύο μήνες, μια ξαφνική αύξηση των επιθέσεων των ανταρτών Χούτι στο στρατηγικό στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με την Αραβική Θάλασσα ώθησε τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς ομίλους του κόσμου να σταματήσουν τη διέλευση μέσω της Διώρυγας του Σουέζ για αρκετές εβδομάδες.
Καθώς τα πλοία περιπλανώνται στη Μεσόγειο ή στην Αραβία σταθμίζοντας τις επιλογές τους, άλλα παρακάμπτουν ολοσχερώς το στενό. Στα μέσα Δεκεμβρίου, η Σαουδική Αραβία έδωσε γρήγορα την ευλογία της να σχηματίσει μια «χερσαία γέφυρα» από την Αραβία στη Μεσόγειο μέσω της οποίας τα εμπορεύματα που ελλιμενίζονται σε λιμάνια του Περσικού Κόλπου όπως το Jebel Ali στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή η Mina Salman στο Μπαχρέιν θα μπορούσαν να διέρχονται από το έδαφός της, μέσω φορτηγών, στο λιμάνι της Χάιφα του Ισραήλ.
«Ναι σωστά διαβάσετε» τονίζει σε άρθρο του στο Foreign Policy o Parag Khanna, ιδρυτής και CEO of Climate Alpha. «Η φρικτή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου όχι μόνο απέτυχε να καταλύσει τις Συμφωνίες του Αβραάμ, αλλά παρά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν σθεναρά μια λύση δύο κρατών, και οι δύο επιταχύνουν τη συνεργασία τους στις υποδομές με το Ισραήλ για να αντιμετωπίσουν τη θαλασσοταραχή —και φυσικά για την είσπραξη τελών διέλευσης που κανονικά θα εισέρρεαν στα ταμεία της Αιγύπτου».
Οι γεωπολιτικοί κραδασμοί από τη θαλάσσια τρομοκρατία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν αυξήσει το κόστος των logistics και τις τιμές των τροφίμων, σε μία περίοδο που η παγκόσμια οικονομία -και ιδιαίτερα οι αναπτυσσόμενες χώρες- πάλευαν να ανακάμψουν από τον δημοσιονομικό πόνο της πανδημίας COVID-19.
Περισσότερες ζώνες, περισσότεροι δρόμοι
Η λύση στη σημερινή αέναη αστάθεια δεν θα προκύψει από επεισοδιακές συνόδους κορυφής μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον ή από συνεδρίες ομαδικής θεραπείας G-7, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ή οι διασκέψεις του ΟΗΕ για το κλίμα, σχολιάζει ο αρθογράφος.