Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Ευρώπη: Η ύφεση το βασικό σενάριο – Στο 8% οι πληθωρισμός



Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2020, όταν η πανδημία ήταν σε έξαρση και τα lockdown είχαν παγώσει της παγκόσμια οικονομία, βρίσκεται πλέον ο κίνδυνος ύφεσης για την Ευρώπη , αποτελώντας πλέον το βασικό σενάριο.

Σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, η πιθανότητα συρρίκνωσης της παραγωγής για δύο συνεχόμενα τρίμηνα έχει αυξηθεί στο 60% από 45% την προηγούμενη έρευνα, και από 20% πριν εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ και μία από τις πιο εκτεθειμένες σε περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, είναι πιθανό να μείνει στάσιμη ήδη από αυτό το τρίμηνο.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής πλήττει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της ευρωζώνης, με τις ενεργειακές απειλές της Ρωσίας να απειλούν να επιδεινώσουν αυτό το πρόβλημα τους τελευταίους μήνες του 2022.

Επιπλέον, τα προβλήματα στον εφοδιασμό αυξάνονται από τις σοβαρές ξηρασίες, οι οποίες οδήγησαν σε πτώση της στάθμης του νερού στα ποτάμια όλης της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι.

Ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να είναι κατά μέσο όρο σχεδόν 8% το 2022 — περίπου τέσσερις φορές ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας — και 4% το επόμενο έτος.

Ωστόσο, οι ερωτηθέντες εξακολουθούν να βλέπουν ότι θα επιβραδυνθεί στον στόχο του 2% το 2024.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τον Σεπτέμβριο, όπως έκανε και στην αρχική της κίνηση τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό θα φέρει το επιτόκιο καταθέσεων στο 1% μέχρι το τέλος του έτους, με μία ακόμα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον ερχόμενο Μάρτιο.

Τα σενάρια

Η οικονομική πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 14 Ιουλίου δεν ήταν αυτό που θα λέγαμε αισιόδοξη. Ο τίτλος του δελτίου Τύπου για την ενδιάμεση οικονομική πρόβλεψη ήταν σαφής: «Ο πόλεμος της Ρωσίας επιδεινώνει την προοπτική».

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τον τίτλο: Η πρόβλεψη είναι για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης που από 2,7% το 2022 αναμένεται να υποχωρήσει σε 1,5% το 2023, σε επίπεδο συνολικής ΕΕ. Για την Ευρωζώνη οι προβλέψεις είναι ελαφρώς χειρότερες με πρόβλεψη για ανάπτυξη σε 2,6% το 2022 και 1,4% για το 2023. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα με την πρόβλεψη να είναι για 7,6% στην Ευρωζώνη το 2022 και 8,3% σε όλη την ΕΕ, με την όποια υποχώρηση να μεταφέρεται στο 2023 όπου εκτιμάται ότι θα υποχωρήσεις στο 4% και το 6%.

Μόνο που αυτός ο συνδυασμός ανάμεσα σε επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης σε συνδυασμό με υψηλό πληθωρισμό έχει όνομα στην οικονομική ιστορία και μάλιστα ένα όνομα που παραπέμπει σε ιδιαίτερα προβληματική συνθήκη: στασιμοπληθωρισμός.