Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Έξι μετανάστες πνίγηκαν και 30 αγνοούνται σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Τυνησίας



Έξι μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν παράνομα στην Ευρώπη πνίγηκαν σήμερα και άλλοι 30 αγνοούνται μετά τη βύθιση μιας αυτοσχέδιας λέμβου στην οποία επέβαιναν στα ανοιχτά της Τυνησίας, σύμφωνα με τις αρχές και την Ερυθρά Ημισέληνο.
Τριάντα τέσσερις άλλοι μετανάστες διασώθηκαν από μονάδες του πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής μετά τη βύθιση του σκάφους που τους μετέφερε στα ανοιχτά του Ζαρζίς στη νοτιοανατολική Τυνησία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Ζέκρι, εκπρόσωπος του τυνησιακού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων μεταναστών, στο σκάφος επέβαιναν 70 άτομα, μεταξύ των οποίων 15 Αιγύπτιοι, τρεις Σουδανοί και ένας Μαροκινός, που έφυγαν από τη Λιβύη για να προσπαθήσουν να φθάσουν παράνομα στην Ευρώπη, πρόσθεσε ο Ζέκρι.
Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των 30 αγνοουμένων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι επιζώντες θα μεταφερθούν στο λιμάνι Ελ Κετέφ στην περιοχή Μπεν Γκουερντάνε, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μόνζι Σλιμ, επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου στην περιοχή Μεντενίνε (νότια).
Η Ιταλία είναι ένα από τα κύρια σημεία εισόδου στην Ευρώπη για μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική, κυρίως την Τυνησία και τη Λιβύη, από όπου οι αναχωρήσεις αυξάνονται κατακόρυφα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σχεδόν 55.000 μετανάστες έχουν αποβιβαστεί στην Ιταλία από την αρχή του έτους έως τις αρχές Νοεμβρίου, σε σύγκριση με λίγο λιγότερους από 30.000 το 2020, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των ιταλικών αρχών.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Τυνησιακού Φόρουμ για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, η τυνησιακή ακτοφυλακή αναχαίτισε περίπου 19.500 μετανάστες που προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Σχεδόν 1.300 μετανάστες έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι ή έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο και σχεδόν 52.000 έφτασαν στις ιταλικές ακτές την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ