Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2023 -

Ερντογάν: Να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο«Μηνύματα στενότερης συνεργασίας με την Ελλάδα στη νέα περίοδο, έστειλε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», γράφει η εφημερίδα Hurriyet.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι θα συναντηθεί εκ νέου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου: «Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο. Η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα είναι ένα σημαντικό άλμα στις σχέσεις».

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για το θέμα αυτό. Όπως και ο επικεφαλής σύμβουλός μου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, θα συνεργαστεί επίσης με την ομόλογό του.

«Η Σύνοδος Κορυφής στη Θεσσαλονίκη, Θεού θέλοντος, θα είναι το πιο σημαντικό βήμα για εμάς αυτή τη στιγμή… θα είναι ένα σημαντικό άλμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Οι Υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν τις προκαταρκτικές προετοιμασίες και θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου. Με αυτή τη σύνοδο κορυφής, ελπίζουμε ότι θα δούμε από κοινού ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει…πρόσφατα, και οι δύο χώρες δοκιμάστηκαν από καταστροφές. Αυτές οι δυσμενείς καταστάσεις έφεραν τις χώρες μας πιο κοντά η μία στην άλλη όσον αφορά τη βοήθεια. Οι συνεχείς επαφές υψηλού επιπέδου υποστήριξαν επίσης την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα».

Να μην βλάψουμε την εμπιστοσύνη

«Την προσεχή περίοδο, ελπίζω ότι οι συμβουλευτικές μας επαφές μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα καταστήσουν τη διαδικασία ακόμη πιο θετική. Ως Τουρκία και Ελλάδα, πρέπει να μείνουμε μακριά από βήματα και συζητήσεις που θα βλάψουν το περιβάλλον εμπιστοσύνης. Θα πρέπει επίσης να κάνουμε από κοινού βήματα σε αυτόν τον τομέα, προκειμένου η επερχόμενη διαδικασία να προχωρήσει με ασφάλεια» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δυο κράτη» στην Κύπρο

Στο Κυπριακό πάντως ο Ερντογάν παρέμεινε προκλητικά αμετακίνητος στην απαράδεκτη «λογική» των «δύο κρατών»:

«Η αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο βήμα, το πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού» πρόσθεσε ότι «δεν αναγνωρίζουμε καμία άλλη επιλογή», είπε και πρόσθεσε:

«Η προσέγγισή μας για την Κύπρο είναι σαφής εδώ και πολύ καιρό. Είναι πλέον ξεκάθαρα κατανοητό ότι οι φόρμουλες ομοσπονδίας δεν είναι ρεαλιστικές και δεν θα λειτουργήσουν. Η απόρριψη αυτής της πραγματικότητας δεν είναι τίποτε άλλο από την επιβολή μη λύσης στο νησί…έχουμε προσπαθήσει να βρούμε μια δίκαιη και μόνιμη λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Προσκαλέσαμε τους συνομιλητές μας να το διασφαλίσουν αυτό. Κάναμε επίσης άλλη μια πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα…Αναμένουμε να συνεχιστεί η πόρτα που άνοιξε η ένταξη της «ΤΔΒΚ» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητής. Η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ως ανεξάρτητου κράτους από τη μία χώρα μετά την άλλη εξυπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επόμενος οδικός μας χάρτης είναι τα αποτελεσματικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της «ΤΔΒΚ» και την ένταξή της στο διεθνές σύστημα».