Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας: ο κόσμος βρέθηκε στα πρόθυρα της πολιτισμικής κρίσης



ΜΟΣΧΑ. Η δράση μερικών χωρών στην Ασία και στην Αφρική έθεσαν τον κόσμο στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας θρησκευτικής και πολιτισμικής κρίσης.  Τη δήλωση αυτή έκανε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας Αλεξάνδρ Μπορτνίκοφ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας προϊσταμένων των οργάνων ασφαλείας και ειδικών υπηρεσιών κρατών μελών της ΚΑΚ που γίνεται στη Μόσχα.

Όπως είπε ο Μπορτνίκοφ, "την παρούσα στιγμή η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια νέα γεωπολιτική πρόκληση – μια τρομοκρατική διεθνή, εκπροσωπούμενη από το λεγόμενο "Ισλαμικό κράτος". Αυτό το σχέδιο που γεννήθηκε από την πασίγνωστη "αραβική άνοιξη", απέκτησε δύναμη χάρη στη διπλή πολιτική μεμονωμένων διεθνών και περιφερειακών κρατών τα οποία με βοήθεια του «τρομοκρατικού κριού» Προσπάθησαν να επιλύσουν τις στρατηγικές τους υποθέσεις στην Ασία και στην Αφρική", τόνισε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Ως αποτέλεσμα αυτά τα κράτη έθεσαν τον κόσμο στα πρόθυρα μιας θρησκευτικής και πολιτισμικής κρίσης και όλα αυτά εγκυμονούν τις πιο καταστροφικές συνέπειες, τόνισε ο Μπορτνίκοφ.

"Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, την παρούσα στιγμή στο σύνολο των τρομοκρατικών ομάδων αυτή τη στιγμή μάχονται εκπρόσωποι από τουλάχιστον 100 χώρες του κόσμου. Το μερίδιο αυτών των μισθοφόρων φτάνει 40%", ανέφερε ο Μπορτνίκοφ.

"Σχεδόν 10 τρομοκρατικές ομάδες αποτελούνται από πολίτες της Ρωσίας, της Γεωργίας, της Ουκρανίας και κρατών της Κεντρικής Ασίας. Ταυτόχρονα η γεωγραφία των χωρών "προέλευσης" αυξάνεται συνεχώς", τόνισε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ο Μπορτνίκοφ τόνισε ότι "για την εκπαίδευση φαντάρων δημιουργήθηκε ένα διευρυμένο δίκτυο κέντρων εκπαίδευσης στη Συρία και στο Ιράκ, καθώς και στις γειτονικές χώρες". "Εκτός από αυτό τον όρκο στο ISIS έδωσαν αρχηγοί μιας σειράς από περιφερειακές και εξτρεμιστικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο χώρο από την Αφρική και της Ευρώπη μέχρι την Νοτιοανατολική Ασία ", υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Ο Μπορτνίκοφ τονίζει την αυξανόμενη απειλή λόγω της επιστροφής των τρομοκρατών από σημεία έντασης της ΚΑΚ. Παραδέχτηκε ότι "την ασφάλεια των χωρών της ΚΑΚ απειλούν και οι τρομοκράτες που επιστρέφουν από σημεία έντασης στην Εγγύς Ανατολήςκαι από την περιοχή του Αφγανιστάν και του Πακιστάν ".

"Έχοντας αποκτήσει δεξιότητες συνομωσίας, εκρηκτικού πολέμου με νάρκες και διεξαγωγής μαχητικών επιχειρήσεων στις συνθήκες της πόλης, δημιουργούν αυτόνομες μαχητικές μονάδες, έτοιμες στην διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών και της δράσης δολιοφθορέων. Στόχος τρομοκρατών και των χορηγώ τους είναι η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στις χώρες της Κοινοπολιτείας", επισήμανε ο Αλεξάνδρ Μπορτνίκοφ.

"Σε αυτές τις συνθήκες, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη την αναποτελεσματικότητα της δράσης της διεθνούς συμμαχίας με επικεφαλής τις ΗΠΑ για την εξουδετέρωση της τρομοκρατικής απειλής στην Εγγύς Ανατολή, η Ρωσία ανταποκρίθηκε στην παράκληση της συριακής ηγεσίας για την στρατιωτική βοήθεια. Αυτή η απόφαση λήφθηκε, μεταξύ άλλων, με σκοπό την προειδοποίηση ομαδικής επιστροφής τρομοκρατών στις χώρες "προέλευσης". Όπως γνωρίζετε, η προαναφερόμενη επιχείρηση ήδη έχει δώσει σημαντικά αποτελέσματα", τόνισε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Τόνισε ότι εκτός από την βίαιη καταπίεση εστιών της τρομοκρατίας εκτός των συνόρων οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες διεξάγουν μια "λεπτομερή εργασία" για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών εκφάνσεων μέσα στη χώρα μας, υπενθυμίζοντας ότι "πρόσφατα στη Μόσχα εξουδετερώθηκαν μεγάλες εστίες του "Ισλαμικού Κράτους " και του "Χιζμπούτ- Ταχρίρ ", στο σύνολο των οποίων εντάσσονται και οι πολίτες της ΚΑΚ.

Για το λόγο αυτό ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας κάλεσε "να αυξηθεί η ανταλλαγή προειδοποιητικών πληροφοριών που έχουν οι μυστικές υπηρεσίες για προσωπικά δεδομένα τρομοκρατών, τα σχέδια τους και τους βοηθούς τους ".

Όπως είπε ο Μπορτνίκοφ, η αυξανόμενη απειλή της διεθνής τρομοκρατίας ζητά την ενίσχυση της ασφαλείας των συνόρων των χωρών της ΚΑΚ, ιδιαίτερα στην Κεντρική Ασία.

"Σοβαρές ανησυχίες προκαλεί η αύξηση της έντασης στο Αφγανιστάν. Τώρα στα βόρεια σύνορα της χώρας αυτής συγκεντρώθηκαν πολλαπλές τρομοκρατικές ομάδες του ISIS που ενσωματώνονται στο κίνημα του Ταλιμπάν. Ένα μέρος από αυτές ήδη έχει ενταχθεί στο "Ισλαμικό Κράτος " και το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια απότομη αύξηση της απειλής της εισβολής τρομοκρατών στην Κεντρική Ασία ", τόνισε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

"Τα περιστατικά στα σύνορα των περιφερειακών εταίρων μας, δυστυχώς, ήδη συμβαίνουν και σήμερα ", επισήμανε.

Ο αριθμός των ξένων μισθοφόρων στις ομάδες του ISIS φτάνει 40%, δήλωσε ο Μπορτνίκοφ.

"Στα πλαίσια αυτά αρκετά οξεία είναι η υπόθεση της υπεράσπισης των εξωτερικών συνόρων της Κοινοπολιτείας, ιδιαίτερα της κατεύθυνσης προς την Κεντρική Ασία", υπογράμμισε ο Μπορτνίκοφ.

"Πρέπει να έχουμε υπό έναν μόνιμο έλεγχο την μετακίνηση οπαδών της ιδεολογίας της τρομοκρατίας μέσα στην ΚΑΚ και πιο ενεργά να συντονίζουμε τη δράση για διακοπή της διαδρομής τρομοκρατών από και προς τις περιοχές της σύγκρουσης", δήλωσε. Επίσης, θεωρεί ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, πρέπει να εξουδετερωθούν πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και "να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη του προσηλυτισμού νέων μαχητών στις χώρες μας".