Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Έπεσαν τα προπύργια των Εργατικών- Πού εκλέγονται Τόρις για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες



Ο Μπόρις Τζόνσον είχε από την πρώτη στιγμή θέσει ως στόχο να σπάσει το λεγόμενο «κόκκινο τείχος» σε εκλογικές περιφέρειες, που παραδοσιακά στηρίζουν τους Εργατικούς, αλλά και που το 2016 είχαν επιλέξει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όπως προκύπτει από το exit poll, αλλά και τα έως τώρα πραγματικά αποτελέσματα το πετυχαίνει. 

Το BBC υπολογίζει ότι οι Τόρις αποσπούν έδρες από τους Εργατικούς στο Βορρά, τη Μεσοχώρα (Μίντλαντς) και την Ουαλία.  Τα Γουόρκινγκτον, Ρέξαμ, Ντάντλεϊ Νορθ, Γουέικφιλντ, Ντιούσμπουρι, Μπλάιθ Βάλεϊ είναι ορισμένα μόνο από τα προπύργια των Εργατικών που πέφτουν. Σε άλλες εκλογικές περιφέρειες πάλι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πετυχαίνει να κρατήσει τις έδρες του, βλέποντας ωστόσο τη δύναμή του να μειώνεται έως και 11 μονάδες, με τις ψήφους να πηγαίνουν στους Συντηρητικούς.

Η απόδοση των ευθυνών στους κόλπους του Εργατκού Κόμματος έχει ήδη αρχίσει, με αρκετά στελέχη να επιρρίπτουν την ευθύνη στην ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές. Και μάλλον δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού με του έως τώρα υπολογισμούς η επίδοση σε αυτές τις εκλογές είναι η χειρότερη των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών.΄ 

Σύμφωνα με τους νεότερους υπολογισμούς οι Συντηρητικοί θα λάβουν 357 έδρες, δηλαδή 39 περισσότερες σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Οι Εργατικοί θα λάβουν 201 (61 λιγότερες), το SNP θα αποσπάσει 55, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα έχουν 13 έδρες στη νέα Βουλή, το Plaid Cymru τέσσερις, οι Πράσινοι μία και το Κόμμα του Brexit καμία.