Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 -

Ένα ναυάγιο 300 ετών κρύβει τον μεγαλύτερο θησαυρό που έχει υπάρξειΈνα ναυάγιο 300 ετών στη θάλασσα της Καραϊβικής χαρακτηρίζεται ως το πιο πολύτιμο που έχει υπάρξει ποτέ καθώς κρύβει έναν αμύθητο  θησαυρό.

Έξω μόλις από τις ακτές της Κολομβίας βρίσκεται λοιπόν ένα ναυάγιο τον θησαυρό του οποίου ξέρουμε καλά και σε σημερινές αξίες κυμαίνεται στα 17 δισ. δολάρια.

Μιλάμε για το ναυάγιο του «San José», το Άγιο Δισκοπότηρο των ναυαγίων για τους κυνηγούς θησαυρού, που ανακαλύφθηκε μεν πριν από τρία χρόνια, οι λεπτομέρειες που το αφορούν δημοσιοποιήθηκαν όμως πολύ πρόσφατα από τις κολομβιανές Αρχές.

rytroih2

Η κολοσσιαία ισπανική γαλέρα με τα 62 κανόνια και τα 600 άτομα πλήρωμα, που βυθίστηκε από τον βρετανικό στόλο κατά τον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής, στις 8 Ιουνίου 1708 συγκεκριμένα, ήταν γεμάτη με χρυσάφια, ασήμια και πολύτιμους λίθους, καταληστεύοντας τη Λατινική Αμερική για να μεταφερθούν στην Ισπανία και να χρηματοδοτήσουν τους πολυδάπανους πολέμους του βασιλιά.

Το ναυάγιο το έψαχναν κυριολεκτικά όλοι για δεκαετίες, αν και βρέθηκε συμπτωματικά από το Ναυτικό της Κολομβίας μόλις 600 μέτρα μακριά από τις ακτές, έξω από την Καρταχένα το 2015. Την εξερεύνησή του ανέλαβε το ωκεανογραφικό ινστιτούτο Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) μέσω αυτόνομου βαθυσκάφους, που τράβηξε και τις υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες.

rytroih3

Όσο για τα δισεκατομμύρια που φέρεται να κρύβει στα μπαούλα του, παραμένουν για την ώρα στον πάτο της θάλασσας, καθώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του θησαυρού έχει προκαλέσει μια λυσσαλέα νομική και δικαστική μάχη μεταξύ του Δημοσίου της Κολομβίας και μιας αμερικανικής ιδιωτικής εταιρίας (Sea Search Armada). Μέχρι να λυθεί το ζήτημα, κανείς δεν μπορεί να φέρει τίποτα στην επιφάνεια. Γι’ αυτό και η αποστολή ήταν απλώς εξερευνητική…