Σάββατο 02 Μαρτίου 2024 -

Εμπόλεμη σύρραξη στη Μέση Ανατολή: Ο στρατός του Ισραήλ έχει «ξετρυπώσει» 800 φρεάτια από σήραγγες της Χαμάς στη ΓάζαΟ στρατός του Ισραήλ έχει «ξετρυπώσει» 800 φρεάτια που οδηγούν στο τεράστιο υπόγειο δίκτυο της Χαμάς με σήραγγες από τις 27 Οκτωβρίου που ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα στη Μέση Ανατολή και έχει καταστρέψει περισσότερα από τα μισά από αυτά, όπως ανακοίνωσε σήμερα (3.12.2023) ο IDF.

Η Χαμάς έλεγε πριν από τον πόλεμο με το Ισραήλ στη Γάζα, που μετράει ήδη οκτώ εβδομάδες και έχει τυλίξει στις φλόγες τη Μέση Ανατολή, ότι έχει εκατοντάδες χιλιόμετρα με σήραγγες – ένα δίκτυο που σε έκταση συγκρίνεται με το σύστημα του υπόγειου σιδηροδρόμου της Νέας Υόρκης – για προστασία και για χρήση ως επιχειρησιακή της βάση.

Αυτό κατέστησε τις σήραγγες της Χαμάς πρωταρχικούς στόχους για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ιρσαήλ με διαπεραστικά πυρομαχικά και μηχανικούς του στρατού που χρησιμοποιούν ρομπότ για χαρτογράφηση ή εκρηκτικό ζελέ, το οποίο μπορεί να διασκορπιστεί στα περάσματα των τούνελ στην Γάζα που αποτελεί το επίκεντρο της αιματηρής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Μέσα σε σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικές χαρές

«Τα φρεάτια των τούνελ εντοπίστηκαν σε περιοχές αμάχων, πολλά εκ των οποίων βρίσκονταν κοντά ή μέσα σε κτίρια όπως σχολεία, νηπιαγωγεία, τζαμιά και παιδικές χαρές», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο στρατός του Ισραήλ.

Από τα περίπου 800 φρεάτια που ανακαλύφθηκαν, είπε ο στρατός, τα 500 έχουν καταστραφεί χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από επιχειρησιακές μεθόδους περιλαμβανομένης της «ανατίναξης και της σφράγισης».

 

Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι «πολλά μίλια» από βασικές διαδρομές των τούνελ έχουν καταστραφεί.

Στο μεταξύ περισσότεροι από 600 ξένοι υπήκοοι και Παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα αναμένεται να λάβουν άδεια για να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας για την Αίγυπτο μέχρι το τέλος της ημέρας, σύμφωνα με μια λίστα που δημοσιοποιήθηκε από τις συνοριακές αρχές από την παλαιστινιακή πλευρά.

Το συνοριακό πέρασμα έχει ανοίξει για σχεδόν 900 ξένους υπηκόους και για εκείνους με διπλή υπηκοότητα μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας την Παρασκευή, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, σε 13 τραυματίες επιτράπηκε να διασχίσουν μαζί με τους συνοδούς τους το πέρασμα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.