Τετάρτη 01 Μαΐου 2024 -

Εκπρόσωπος της βασίλισσας παραιτήθηκε επειδή έκανε προσβλητικά σχόλια για Πακιστανούς



Αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον τιμητικό τίτλο του «lord lieutenant» (υπασπιστής) της βασίλισσας Ελισάβετ, για την κομητεία του West Midlands, ο ινδικής καταγωγής Paul Sabapathy, μετά την διαρροή προσωπικών του email, στα οποία αναφερόταν με προσβλητικά λόγια για τους Πακιστανούς που ζουν στην Βρετανία.

 

Ο εκπρόσωπος της βασίλισσας, που ζει στην Βρετανία από το 1964 και είναι ο μόνος μη λευκός, που κατέχει τον συγκεκριμένο τίτλο, επισκέφθηκε το προξενείο του Πακιστάν στο Μπέρμιγχαμ στις 14 Αυγούστου για να παραστεί σε εκδήλωση για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της χώρας. Στα σχετικά email o Sabapathy αναφέρει ότι «Οι Πακιστανοί στη Βρετανία είναι καλοί άνθρωποι, αλλά θα πρέπει να διδαχθούν τους βασικούς κανόνες ευγένειας και καλών τρόπων».

Πριν την παραίτηση του Sabapathy, η βουλευτής των Εργατικών στο Μπέρμιγχαμ, Shabana Mahmood, με καταγωγή από το Πακιστάν, δήλωσε ότι ο εκπρόσωπος της βασίλισσας θα πρέπει να παραιτηθεί και χαρακτήρισε τα σχόλιά του για τους Πακιστανούς προσβλητικά. Ο ίδιος ο Sabapathy στην επιστολή της παραίτησής του ανέφερε ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια, που κατέχει τον τιμητικό για εκείνον τίτλο του εκπροσώπου της βασίλισσας στα West Midalands, δεν έκανε ποτέ διακρίσεις ανάμεσα στα μέλη διαφορετικών κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι ζητά συγγνώμη, αν με τα σχόλιά του, προκάλεσε άθελά του αναστάτωση.

Ο τίτλος του «lord lieutenant» θεσπίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία, όταν ήταν στον θρόνο ο Ερρίκος ο Η' και αρχικά αποδιδόταν στα άτομα που είχαν στρατιωτικά καθήκοντα, σήμερα ο τίτλος είναι τιμητικός και χορηγείται σε ευγενείς ή επιχειρηματίες, που εκπροσωπούν μια κομητεία απέναντι στο Στέμμα και έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον της οργάνωσης των επίσημων επισκέψεων της βασίλισσας και των μελών της βασιλικής οικογένειας στην κομητεία τους.