Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Εκλογές σήμερα στη Βενεζουέλα με φαβορί τον Μαδούρο



Στη Βενεζουέλα διεξάγονται σήμερα προεδρικές εκλογές χωρίς τη συμμετοχή της δεξιάς αντιπολίτευσης, που μποϊκοτάρει τη διαδικασία και προεξοφλεί ότι το αποτέλεσμα θα είναι προϊόν νοθείας και ως εκ τούτου ο φόβος για επεισόδια είναι διάχυτος.

Ο νυν πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο θεωρείται φαβορί για να επικρατήσει και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, η οποία αναμένεται να κριθεί από τον πρώτο γύρο, για να κερδίσει μια νέα θητεία που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019.

Αντίπαλοί του ο πρώην τσαβιστής Ενρί Φαλκόν, που υπέβαλε υποψηφιότητα παρά το μποϊκοτάζ που έχει κηρύξει ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Τράπεζα Δημοκρατικής Ένωσης (MUD), και ο ευαγγελιστής πάστορας Χαβιέρ Μπερτούσι.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Datanalisis, Μαδούρο και Φαλκόν ισοψηφούν, ενώ σύμφωνα με το Delphos ο πρώτος συγκεντρώνει το 43% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 24% του Φαλκόν. Το ινστιτούτο Hinterlaces εκτιμά ότι ο Μαδούρο θα συγκεντρώσει το 52% των ψήφων, ο Φαλκόν το 22% και ο Μπερτούτσι περίπου το 20%.

Οι Φαλκόν και Μπερτούσι διεκδικούν την ψήφο των Βενεζουελάνων που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική του Μαδούρο, με την καθημερινότητά τους να σημαδεύεται από ελλείψεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων, διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αυξημένη ανασφάλεια και κόστος διαβίωσης την ώρα που ο κατώτατος μισθός φτάνει μόνο για την αγορά μισού κιλού κρέατος.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν φύγει από τη χώρα μετά την εκλογή του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία το 1999 με πανεπιστημιακές έρευνες να υπολογίζουν τον αριθμό σε 3 με 4 εκατομμύρια.

«Οι άνθρωποι έχουν πάψει να πιστεύουν στην αμφισβήτηση και στις εκλογές, εξού και η ατμόσφαιρα αυτή της απάθειας. Το τραγικό είναι ότι οι Βενεζουελάνοι αισθάνονται χαμένοι και χωρίς ελπίδα. Βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο της κρίσης», εκτίμησε ο αναλυτής Χουάν Μανουέλ Ραφάλι.