Πέμπτη 05 Αυγούστου 2021 -
Ξάστερος ουρανός

30 °C

Σήμερα, 5. Αυγούστου 2021

Εισαγωγές- Βρετανία: Η Κίνα αποκαθηλώνει τη ΓερμανίαΚορυφαία αγορά εισαγωγών για το Ηνωμένο Βασίλειο αναδείχθηκε η Κίνα, η οποία άφησε πίσω της τη Γερμανία.

Τα εμπορεύματα που εισήχθησαν από την Κίνα αυξήθηκαν 66% από τις αρχές του 2018 σε 16,9 δισ. λίρες (24 δισ. δολάρια) το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ανέφερε η Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών. 

Οι εισαγωγές από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο σε 12,5 δισ. λίρες την ίδια περίοδο.

Η αλλαγή σημειώθηκε καθώς το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση διακόπηκε από το Brexit ενώ παράλληλα η πανδημία ενίσχυσε τη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα.

Η έκθεση της Υπηρεσίας Εθνικών Στατιστικών (ONS)  στόχευε στην αξιολόγηση των επιπτώσεων του Brexit και της πανδημίας στο εμπόριο αγαθών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατέληξε ότι το εμπόριο είχε διακοπεί κατά την έναρξη της νέας σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.

Η ONS είπε ότι οι γερμανικές εισαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν από τον Απρίλιο του 2019, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τις λεπτομέρειες της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας ένιωσε επίσης τον αντίκτυπο της πανδημίας καθώς πλήττονται τόσο η παραγωγή οχημάτων όσο και οι παγκόσμιες εξαγωγές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ζήτηση για νέα οχήματα μειώθηκε καθώς οι εκθέσεις αυτοκινήτων έκλεισαν λόγω των μέτρων του lockdown.

Οι εξαγωγές αγαθών στην Ιρλανδία σημείωσαν τη μεγαλύτερη αναλογική πτώση των πέντε κορυφαίων εταίρων εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την μεταβατική περίοδο της ΕΕ, ανέφερε η ONS.

Από τότε που ξεκίνησαν οι σύγχρονες καταγραφές το 1997, η Γερμανία ήταν η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτός από μια περίοδο έξι μηνών στο τέλος του 2000 και στις αρχές του επόμενου έτους, όταν οι ΗΠΑ πήραν σύντομα την πρώτη θέση.

Παρά την πτώση 23,1% του συνολικού εμπορίου με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της κατά την περίοδο, η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι σημειώθηκε άνοδος υφασμάτων στις εισαγωγές από την Κίνα. Τα υφάσματα χρησιμοποιούνται για τις μάσκες προσώπου και τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό. Η έκθεση αποτύπωσε επίσης και ισχυρότερη ζήτηση για ηλεκτρικές συσκευές.

Η Κίνα ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που είδε το παγκόσμιο εμπόριό  της να αναπτύσσεται πέρυσι καθώς ήταν η πρώτη μεγάλη χώρα που κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο τον ιό και να διεκδικήσει μια ομαλή λειτουργία στην κοινωνία και την οικονομία.