Σάββατο 13 Ιουλίου 2024 -

Δύο μαθητές νεκροί στην Βρετανία – Το σχολείο τους είχε κλείσει λόγω λοίμωξηςΟι δύο μαθητές, πέντε και έξι ετών, έχασαν της ζωή τους ενώ το σχολείο είχε κλείσει προσωρινά λόγω ξεσπάσματος νόσου.

Τα δύο παιδιά ήταν μαθητές στο δημοτικό σχολείο Millstead, το οποίο παρέχει εκπαίδευση σε παιδιά με ειδικές ανάγκες στο Έβερτον του Μέρσεϊσαϊντ, μετέδωσε η «Daily Mail».

Ο διευθυντής τους δήλωσε ότι όλοι όσοι συνδέονται με το σχολείο είναι «συντετριμμένοι» από το θάνατό τους.

Το σχολείο αντιμετώπιζε ένα ξέσπασμα λαμβλίασης, μιας λοίμωξης που προκαλείται από ένα παράσιτο το οποίο προκαλεί διάρροια, κράμπες στο στομάχι και φούσκωμα. Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) είχε διαχειριστεί την επιδημία της ασθένειας και δήλωσε ότι, αν και ο λόγος του θανάτου τους δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, είναι «απίθανο» να οφείλεται στο συγκεκριμένο μικρόβιο.

 

«Απίθανο» να έχασαν τη ζωή τους λόγω της νόσου

Η γαστρεντερίτιδα γενικά δεν θεωρείται σοβαρός κίνδυνος για την υγεία και μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με αντιβιοτικά. Εκπρόσωπος του UKHSA δήλωσε: «Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει λάβει γνώση του θλιβερού θανάτου δύο παιδιών που φοιτούσαν στο Δημοτικό Σχολείο Millstead και οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια, τους φίλους και τη σχολική κοινότητα».

«Οι θάνατοι είναι απίθανο να οφείλονται στη λαμβλίαση η οποία προκαλεί συνήθως αυτοπεριοριζόμενη γαστρεντερική νόσο και μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα στα νοικοκυριά και στα σχολεία».

Το ξέσπασμα της νόσου, η οποία προκαλείται από το παράσιτο giardia lamblia, αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Liverpool Echo τον περασμένο μήνα.

Έκτοτε, οι υγειονομικές αρχές έλαβαν προληπτικά μέτρα για να σταματήσουν την επιδημία, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους κλεισίματος του σχολείου για μία εβδομάδα σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωσή της.

 

Η λαμβλίαση που «χτύπησε» μαθητές σε δημοτικό σχολείο στη Βρετανία

Η Emma Savage, σύμβουλος σε θέματα προστασίας της υγείας για την ομάδα προστασίας της υγείας Cheshire και Merseyside του UKHSA, δήλωσε: «Οι έρευνες συνεχίζονται και έχουμε παράσχει πληροφορίες και συμβουλές στο σχολείο και στους γονείς. Έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα δημόσιας υγείας για την πρόληψη περαιτέρω κρουσμάτων».

Η λαμβλίαση μπορεί να μεταδοθεί με άμεση επαφή με μολυσμένους ανθρώπους ή ζώα ή από την κατάποση μολυσμένου νερού, τροφίμων ή ποτών. Μετά τη θεραπεία τα συμπτώματα θα πρέπει να σταματήσουν σε περίπου μία εβδομάδα, αλλά μερικές φορές μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.

 
 

Το μικρόβιο μπορεί να προληφθεί με το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ιδίως μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν από την επαφή και την κατανάλωση τροφίμων. Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να πλένουν τακτικά τα χέρια τους, επισημαίνουν οι ειδικοί.