Τρίτη 21 Μαΐου 2024 -

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και πρώτα αποτελέσματα: Ο Ερντογάν φαίνεται να χάνει την πρωτιά στις δημοτικές εκλογές



Μεγάλη είναι η σημερινή βραδιά για την αντιπολίτευση στην Τουρκία, αφού οι δημοτικές εκλογές βγάζει μεγάλο νικητή το CHP.

Οι 3 μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας βγάζουν ξανά Δημάρχους από το CHP, το οποίο συνολικά συγκεντρώνει σχεδόν 39% από 30% το 2019, ενώ το κόμμα του Ερντογάν πέφτει από το 44% στο 37%, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα. Σημειώνεται πως το CHP έχει να βγει πρώτο στην επικράτεια από το 2002! Αλλά μείωση έχουν και οι σύμμαχοι του Ερντογάν, το ακροδεξιό MHP του Μπαχτσελί, το οποίος από το 7,3 του 2019 πέφτει στο 3,4.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα, ο νυν Δήμαρχος του CHP Μανσούρ Γιαβάς, που το 2019 είχε νικήσει με 14 μονάδες διαφορά, τώρα νικά με 23! Ήδη κήρυξε τη νίκη του.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, απερχόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και υποψήφιος του CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας επανεκλέγεται, και δήλωσε «πολύ χαρούμενος» με τα αρχικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Τα αποτελέσματα του δίνουν διαφορά 9 μονάδων.

 Στην Σμύρνη ο Τσεμίλ Τουγκάι νικά με διαφορά 11 μονάδων από τον υποψήφιο του Ερντογάν.

την Μπούρσα, την 4η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, ο Μουσταφά Μποζμπέι του CHP συγκεντρώνει 47% έναντι 39,38 του υποψήφιου του Ερντογάν Αλινούρ Ακτάς.

Στην 5η μεγαλύτερη πόλη, την Αντάλια (που χτυπήθηκε από τους σεισμούς) ο Μουχιτίν Μπετζέκ του CHP προηγείται με 5 μονάδες του Χακάν Τουτουντσού του AKP.

Μια βραδιά που σηματοδοτεί βαριά ήττα για τον Ερντογάν, αφού το 2019 είχε χάσει τους 3 μεγάλους Δήμους αλλά είχε τουλάχιστον κερδίσει στο συνολικό ποσοστό. 

Λίγο νωρίτερα

Στις 5 το απόγευμα της Κυριακής (31/3/24) έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες στην Τουρκία, για τις δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία, για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, το ποσοστό συμμετοχής ήταν πολύ χαμηλό…

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αποχή στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας, οφείλεται στο Ραμαζάνι, αλλά και στο γεγονός ότι… δεν υπήρχαν πολιτικές εντάσεις.

«Τώρα είναι η ώρα να προστατεύσουμε τις κάλπες και τις ψήφους», έγραψε μεταξύ άλλων σε ανάρτηση του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού έκλεισαν οι κάλπες

Νωρίτερα, οι δύο βασικοί υποψήφιοι για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ψήφισε στην περιοχή Μπεϊλίκτνουζου, όπου ήταν δήμαρχος προτού εκλεγεί το 2019 επικεφαλής του δήμου της Κωνσταντινούπολης.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίστηκε συγκινημένος, λέγοντας: «Σήμερα είναι μια συναισθηματική ημέρα για μένα, διότι είναι η στιγμή του αποχαιρετισμού και συμφιλίωσης για τα πέντε χρόνια εργασίας. Ελπίζω ότι ο λαός μας θα μου χαρίσει αυτό το συναίσθημα της συμφιλίωσης».

Νωρίτερα, είχε ψηφίσει ο αντίπαλός του Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε ότι σήμερα ανατέλλει ο ήλιος στην Κωνσταντινούπολη.

Αν κερδίσει ο Κουρούμ ο Ερντογάν αποκτά πολιτικό εκτόπισμα για να χαλυβδώσει ακόμη περισσότερο την εξουσία του, ίσως και με Συνταγματική αλλαγή. Αν χάσει αποκτά για πρώτη φορά έναν ισχυρό αντίπαλο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αν βέβαια το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει αναλάβει προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Μόνο το τελευταίο 48ωρο οργάνωσε έξι προεκλογικές συγκεντρώσεις, όλες στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα

Ανοιξαν οι κάλπες των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, το ενδιαφέρον στρέφεται στη μάχη της Κωνσταντινούπολης, όπου αναμετρώνται ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ.

Από το πρωί περίπου 61,5 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι προσέρχονται για να εκλέξουν 1.393 δημάρχους και χιλιάδες μέλη δημοτικών συμβουλίων καθώς και τοπικούς άρχοντες δημοτικών διαμερισμάτων και χωριών. Οι κάλπες άνοιξαν στις ανατολικές επαρχίες στις 7:00 πμ και θα κλείσουν στις 16:00, ενώ στις δυτικές επαρχίες η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 8:00 το πρωί έως τις 17:00.

Κοινή είναι η εκτίμηση ότι πρόκειται για μονομαχία μεταξύ Ερντογάν και Ιμάμογλου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η ψαλίδα έχει ανοίξει ελαφρώς υπέρ του Ιμάμογλου έναντι του εκλεκτού του Ερντογάν Μουράτ Κουρούμ, παρ' όλα αυτά η μάχη παραμένει αμφίρροπη.

Ο Ερντογάν έχει αναλάβει προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Μόνο σε μέσα 48 ώρες μέχρι και τις 6:00 το απόγευμα του Σαββάτου, όταν άρχισε η απαγόρευση των προεκλογικών δραστηριοτήτων, οργάνωσε έξι προεκλογικές συγκεντρώσεις, όλες στην Κωνσταντινούπολη.


 

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Μονομαχία Ερντογάν - Ιμάμογλου στη μάχη της Κωνσταντινούπολης - Ανοιξαν οι κάλπεςΟι αφίσες με το πρόσωπο του Ερντογάν δέσποζαν καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Το ίδιο πράττουν και οι υπουργοί του που "όργωσαν" την τελευταία εβδομάδα την Κωνσταντινούπολη, γεγονός που οδήγησε όμως στη αφάνεια τον Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος δεν θεωρείται ιδιαίτερα χαρισματικός.


 

ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣΟ Ερντογάν έχει πάρει κυριολεκτικά από το χέρι τον Μουράτ Κουρούμ, αναλαμβάνοντας να δώσει τη μάχη ο ίδιος προσωπικά ώστε να εκμηδενίσει τα περιθώρια ήττας.

Σε μία τελευταία κίνηση εντυπωσιασμού της ισλαμιστικής βάσης του εκλογικού σώματος, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον Κουρούμ, προσευχήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Αγία Σοφία.

Θα καταφέρει επανεκλογή ο Ιμάμογλου;

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τον έλεγχο του Τούρκου προέδρου στο πολιτικό σύστημα. Σε περίπτωση όμως που ο Ερντογάν δεν καταφέρει να πάρει πίσω τον δήμο Κωνσταντινούπολης, αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία και ανοίγει ο δρόμος για τον νυν δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου να γίνει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αντιπολίτευσης -αν το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣΟπαδοί του Ιμάμογλου στην τελευταία προεκλογική ομιλία του.

Ο Ιμάμογλου έχει απέναντί του ολόκληρο τον κυβερνητικό μηχανισμό, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η οποία κατέρχεται σε αυτές τις εκλογές κατακερματισμένη.

Κατά την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, ο Εκρέμ Ιμάμογλου απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης να προσέλθουν στις κάλπες με υπερκομματική στάση για μία "ισχυρή συμμαχία του λαού και της συνείδησης".

ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αποφασιστικής σημασίας για τον Ιμάμογλου θεωρείται η ψήφος των Κούρδων ψηφοφόρων του νεοσύστατου κόμματος DEM, το οποίο δεν τον στηρίζει μεν επισήμως, όμως του "έκλεισε το μάτι", κατεβάζοντας μία αδύναμη υποψηφιότητα στην Κωνσταντινούπολη. Ο νυν δήμαρχος αντλεί ένα σημαντικό ποσοστό από τη "δεξαμενή" των Κούρδων ψηφοφόρων, ωστόσο στο κόμμα δεν συμφωνούν όλοι για το εάν θα πρέπει να στηρίξουν τους υποψηφίους του DEM ή να στηρίξουν τον Ιμάμογλου.

Ισλαμιστές και φτωχοποιημένοι συνταξιούχοι γυρίζουν την πλάτη στον Ερντογάν

Αφόρητες είναι οι πιέσεις που ασκούνται λίγο πριν από τις κάλπες στο μικρό ισλαμιστικό κόμμα του Φατίχ Ερμπακάν, γιου πρώην πρωθυπουργού, το οποίο συγκεντρώνει την ψήφο διαμαρτυρίας των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του Ερντογάν, κυρίως των συνταξιούχων που λυγίζουν υπό το βάρος της ακρίβειας, αλλά και των ισλαμιστών που, παρά τη σκληρή ρητορική Ερντογάν κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα, τον κατηγορούν ότι συνεχίζει και μάλιστα αυξάνει το εμπόριο με το Ισραήλ. Το ποσοστό της τάξεως του 3% που εκτιμάται ότι μπορεί να πάρει, μπορεί να στερήσει από τον Κουρούμ τη νίκη.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣΟι ψηφοφόροι που γυρίζουν την πλάτη στον Ερντογάν και αναμένεται να ψηφίσουν Ερμπακάν ίσως αποδειχθούν η κρίσιμη μάζα που θα στερήσει τη νίκη από τον ερντογανικό Κουρούμ.

Την πρωτεύουσα Άγκυρα την έχασε το κυβερνών AKP επίσης στις εκλογές του 2019 από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και τον Μανσούρ Γιαβάς ο οποίος αναμένεται να την κρατήσει και στις αυριανές εκλογές, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ο δήμαρχος της Άγκυρας χαίρει αποδοχής και στο εθνικιστικό και συντηρητικό τμήμα του εκλογικού σώματος. Ορισμένες δημοσκοπήσεις προβλέπουν μάλιστα ότι μπορεί να φτάσει και το 60%.

Η Σμύρνη, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, αποτελεί παραδοσιακά προπύργιο των κεμαλιστών, και παραμένει εκτός δυνατοτήτων του ΑΚΡ, παρά τη φθορά του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, λόγω εσωτερικής σύγκρουσης σε τοπικό επίπεδο.