Κυριακή 12 Μαΐου 2024 -

Δημοσκόπηση στην Ουκρανία: Το 95% των Ουκρανών πιστεύει στη νίκη - Το 90% εμπιστεύεται τον Ζελένσκι



Το 95% των Ουκρανών πιστεύει στη νίκη της πατρίδας τους στον πόλεμο με τη Ρωσία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου από το ουκρανικό ινστιτούτο Rating Group, η οποία δείχνει ότι η αποφασιστικότητα των πολιτών δεν έχει μειωθεί, έπειτα από έναν χρόνο συγκρούσεων.

Παράλληλα, το 97% είπε ότι εμπιστεύεται τον στρατό (από 65% το 2019) και το 90% έχει εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι - το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 36% τον Ιανουάριο του 2022, δηλαδή έναν μήνα πριν από την εισβολή.

Σχεδόν δύο στους δέκα (17%) είπαν ότι έχουν χάσει κάποιον δικό τους άνθρωπο στον πόλεμο και έξι στους δέκα (58%) θεωρούν «αδύνατον» να αποκατασταθούν οι φιλικές σχέσεις με τους Ρώσους και τους Λευκορώσους, η χώρα των οποίων είναι σύμμαχος της Μόσχας. Για το 22% η αποκατάσταση των σχέσεων θα μπορούσε να γίνει «σε 20 με 30 χρόνια» ενώ το 11% θεωρεί ότι θα γίνει νωρίτερα, σε «10 με 15 χρόνια».

Τα δύο τρίτα των Ουκρανών είπαν ότι επιδεινώθηκε η οικονομική κατάστασή τους. Πάνω από το ένα τρίτο (36%) έχασε τη δουλειά του.

Το ποσοστό των Ουκρανών που ζουν χωριστά από τους συγγενείς τους λόγω του πολέμου έχει μειωθεί σημαντικά, από 41% τον Μάρτιο του 2022 σε 21% έναν χρόνο αργότερα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε «αντιπροσωπευτικό δείγμα» 1.600 Ουκρανών από διάφορες περιοχές της χώρας, εκτός των κατεχόμενων εδαφών, στην Κριμαία και το Ντονμπάς.

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει επίσης της φιλοδυτικές φιλοδοξίες των Ουκρανών: σχεδόν 9 στους 10 (87%) επιθυμούν να ενταχθεί η χώρα τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ (86%). Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Τον Φεβρουάριο του 2022, πριν από την έναρξη του πολέμου, το 62% επιθυμούσε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και το 30% διαφωνούσε. Τον Μάρτιο του 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, η πλειονότητα των Ουκρανών διαφωνούσε με την ένταξη στο ΝΑΤΟ (43% κατά έναντι 34% υπέρ), σύμφωνα με το Rating.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ