Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δεκάδες θύματα στο Ν.Αφγανιστάν από εκρήξεις



Δύο φονικές εκρήξεις συγκλόνισαν πόλη της νότιας επαρχίας Χελμάντ του Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 31, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς.

Η επίθεση σημειώθηκε σε στάδιο της Λασκάρ Γκαχ, πρωτεύουσας της εξαιρετικά ασταθούς επαρχίας Χελμάντ, μεγάλα τμήματα της οποίας ελέγχουν οι Ταλιμπάν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο στάδιο ήταν σε εξέλιξη γιορτή για την εθνική «Ημέρα των Αγροτών» στο πλαίσιο της περσικής Πρωτοχρονιάς, όπως δήλωσε ο Όμαρ Ζουάκ, ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, όταν ακούστηκαν οι εκρήξεις, οι αγρότες είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν τα προϊόντά τους στο μεγαλύτερο στάδιο της πόλης όπου είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν 1.000 πολίτες. «Αρχικά, μια πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στο εσωτερικό μιας σκηνής μέσα στο στάδιο. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει προς τα κιγκλιδώματα όταν μια δεύτερη έκρηξη έπληξε το πλήθος», είπε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο 'Ομαρ Ζουάκ, η δεύτερη έκρηξη δεν προκάλεσε πολλά θύματα, γιατί ο κόσμος είχε ήδη διαφύγει από το σημείο αυτό. Ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν στελέχη της επαρχιακής κυβέρνησης. «Είμαι καλά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης Μοχάμαντ Γιασίν, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά από τις εκρήξεις. «Αλλά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 31 τραυματίστηκαν», πρόσθεσε αποδίδοντας την ευθύνη της επίθεσης στους Ταλιμπάν.

Ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης. Την Πέμπτη, πολλαπλές εκρήξεις σκότωσαν έξι ανθρώπους και τραυμάτισαν 23 κατά τη διάρκεια της περσικής Πρωτοχρονιάς σε σιιτική συνοικία της Καμπούλ. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.