Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών στη Βενεζουέλα



Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας έκαναν χρήση δακρυγόνων σήμερα για να αποτρέψουν διαδηλωτές της αντιπολίτευσης από το να διαδηλώσουν απαιτώντας δημοψήφισμα ανάκλησης του ριζοσπάστη σοσιαλιστή προέδρου της χώρας Νίκολας Μαδούρο.

Στρατιώτες της Εθνοφρουράς και αστυνομικοί είχαν αποκλείσει με κορδόνια ασφαλείας δρόμους της πρωτεύουσας Καράκας, προκειμένου να αποτρέψουν τις δυνάμεις της ενιαίας αντιπολίτευσης Κεντροαριστεράς - Κέντρου - Κεντροδεξιάς από το να φτάσουν κοντά στα γραφεία της εθνικής εκλογικής επιτροπής.

 

Η κυβέρνηση, ελέγχοντας το Ανώτατο Δικαστήριο, αρνείται να δεχθεί τις 1,8 εκατ. υπογραφές της αντιπολίτευσης, η οποία ελέγχει απόλυτα (με πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων) την Εθνοσυνέλευση της χώρας, με τις οποίες ζητεί την έναρξη διαδικασίας διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη διενέργεια προεδρικών εκλογών μέσα στο 2016.

Η ηγεσία της αντιπολίτευσης κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν ενάντια στο διάταγμα του κ. Μαδούρο, με το οποίο η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες. Το διάταγμα κηρύχθηκε άκυρο από την Εθνοσυνέλευση, ωστόσο ο σοσιαλιστής ηγέτης απείλησε να τη διαλύσει, σημειώνοντας ότι έχει χάσει την πολιτική της νομιμοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνοσυνέλευση εξελέγη τον Δεκέμβριο με γενικές εκλογές και ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2016.

Η αντιπολίτευση διαθέτει 112 βουλευτές (μαζί με τους τρεις εκπροσώπους των ιθαγενών της χώρας), ενώ το μπλοκ της ριζοσπαστικής Αριστεράς του προέδρου Μαδούρο 55, σε σύνολο 167 εδρών.