Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Covid-19: Πάνω από 7.000 νεκροί στη Βραζιλία



Tο όριο των 100.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού, ξεπέρασε χθες η Βραζιλία, η οποία θρηνεί 7.000 νεκρούς από τον ιό, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, που ωστόσο πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως πιθανότατα είναι υποτιμημένα.

Η χώρα των 210 εκατομμυρίων πολιτών με διαστάσεις ηπείρου κατατάσσεται στην ένατη θέση παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ο οποίος αυξήθηκε στα 101.147, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας. Όμως είναι έβδομη σε αριθμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19, αφού ξεπέρασε τη Γερμανία, καταγράφοντας 275 νέους θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο και φθάνοντας τους 7.025.

Το βράδυ της Κυριακής, το περίφημο άγαλμα του Ιησού σωτήρα του Κορκοβάντου φωτίστηκε κατά τρόπο ώστε να δίνεται η εντύπωση πως ο Χριστός φοράει μάσκα, κίνηση με σκοπό να ενθαρρυνθεί ο πληθυσμός να χρησιμοποιεί αυτό το μέσο ατομικής προστασίας.

Πολλοί ειδικοί έχουν πει πως ο αριθμός των επισήμως επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πιθανόν είναι ως και 15 χαμηλότερος από τον πραγματικό, καθώς μόνο οι ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση υποβάλλονται σε εργαστηριακές εξετάσεις στη Βραζιλία.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται κρίσιμη σε πολλές πολιτείες, με τα νοσοκομεία να έχουν ξεπεράσει το όριο κορεσμού την ώρα που η κορύφωση της πανδημίας ακόμη αναμένεται στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν σταματά να υποβαθμίζει την πανδημία, κάνοντας λόγο για «γριπούλα», και να επικρίνει τα μέτρα περιορισμού που πήραν οι κυβερνήτες πρακτικά όλων των βραζιλιάνικων πολιτειών.