Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Αύριο κρίνεται η τύχη του Πουτζντεμόν



Στον απόηχο των εξελίξεων χιλιάδες Καταλανοί κατέβηκαν για ακόμα μία φορά στους δρόμους απαιτώντας την απελευθέρωση του αποπεμφθέντα ηγέτη τους Κάρλες Πουτζντεμόν και άλλων αξιωματούχων που παραδόθηκαν σήμερα στις βελγικές αρχές και τέθηκαν υπό κράτηση.

 

Κρατώντας πανό και πλακάτ με τους αξιωματούχους και τους ακτιβιστές που τέθηκαν υπό κράτηση στην Ισπανία, με αφορμή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, διαδήλωσαν σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας.

 

446a02d7d15cfe4fd3f4f04867ef55049bbe9149

 

Ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, και τέσσερις πρώην υπουργοί του, παραδόθηκαν σήμερα (05.11.2017) στις αστυνομικές αρχές του Βελγίου. Οι πέντε πολιτικοί, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, αναμένεται να ολοκληρώσουν τις καταθέσεις τους σήμερα.

Με αυτήν την κίνηση απέφυγαν την εικόνα της σύλληψης, τέθηκαν όμως υπό κράτηση και τώρα η βελγική δικαιοσύνη καλείται να αποφασίσει για την τύχη τους το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τους βελγικούς κανονισμούς, οι εισαγγελείς πρέπει να παραπέμψουν τους υπόπτους ενώπιον δικαστή, ο οποίος έχει 24 ώρες για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το ένταλμα σύλληψης. Τυχόν εφέσεις μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία μέχρι 45 ημέρες.

Αν η βελγική δικαιοσύνη αποφασίσει να τους συλλάβει τότε έχει περιθώριο 60 ημερών για να τους εκδώσει στην Ισπανία, αλλά αν οι ύποπτοι δεν ασκήσουν έφεση η διαδικασία έκδοσης μπορεί να γίνει πολύ γρηγορότερα.

Μια χώρα μπορεί να απορρίψει ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αν φοβάται ότι η έκδοση μπορεί να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα του υπόπτου.

Υπενθυμίζεται ότι η ισπανίδα δικαστής Κάρμελ Λαμέλα εξέδωσε την Παρασκευή ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζδεμόν ο οποίος είχε δραπετεύσει στο Βέλγιο. Η δικαστής απέρριψε επίσης το αίτημα του Πουτζδεμόν να καταθέσει μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κάρλες Πουτζδεμόν είχε δραπετεύσει στις Βρυξέλλες, αφ' ότου ο Μαριάνο Ραχόι, έθεσε σε ισχύ το άρθρο 155 της ισπανικής νομοθεσίας, που περνούσε την απευθείας διακυβέρνηση της αυτόνομης Καταλονίας, στη Μαδρίτη, σε συνέχεια της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Χτες, ο Καταλανός, έκανε έκκληση για ένα ενωμένο πολιτικό μέτωπο στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία και να καταγγελθεί η προφυλάκιση πρώην μελών της περιφερειακής κυβέρνησης.