Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Άσαντ: Ο Ερντογάν είναι κλέφτης και κλέβει τη γη μας



Επίθεση στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ για την απόφασή του να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία και επανέλαβε τη δέσμευσή του να ανακαταλάβει τις περιοχές που η Δαμασκός έχει χάσει έπειτα από χρόνια εμφυλίου.

Ο Άσαντ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την επίσκεψή του στη γραμμή του μετώπου στην επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρα.

Το μέτωπο αυτό χωρίζει τους Σύρους αντάρτες –που υποστηρίζονται από την Τουρκία- και τους τζιχαντιστές από τις περιοχές που ελέγχει ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Μόσχας.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Σύρου προέδρου στην περιοχή, η οποία εξακολουθεί να μην είναι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, από την έναρξη του εμφυλίου το 2011, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Ο Άσαντ εθεάθη εν μέσω διοικητών του στρατού και στρατιωτών στην πόλη Χομπέιτ, την οποία ανακατέλαβε ο συριακός στρατός τον Αύγουστο στο πλαίσιο της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ και των περιχώρων της, στην οποία συμμετείχε και η Ρωσία.

«Ο Ερντογάν είναι κλέφτης και τώρα κλέβει τη γη μας» κατήγγειλε ο Άσαντ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Λέμε και θα εξακολουθήσουμε να λέμε ότι η Ιντλίμπ είναι το κλειδί για να τερματιστεί αποφασιστικά το χάος και η τρομοκρατία σε όλη τη Συρία» υπογράμμισε.

Στις 31 Αυγούστου Συρία και Ρωσία συμφώνησαν σε εκεχειρία στην Ιντλίμπ έπειτα από πέντε μήνες βομβαρδισμών.

Λίγο πριν την κήρυξη της εκεχειρίας και με τη βοήθεια ιρανικών πολιτοφυλακών η Δαμασκός κατέγραψε τη σημαντικότερη νίκη της καταλαμβάνοντας την στρατηγικής σημασίας πόλη Χαν Σεϊχούν. Χάρη στις επιχειρήσεις του συριακού στρατού η Δαμασκός επέκτεινε τον έλεγχό της και σε κάποια μέρη του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τη συριακή πρωτεύουσα με το Χαλέπι.