Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Αρκτικό ψύχος στην Αμερική: Κλείνονται στα σπίτια τους



Βαρύς χειμώνας στις μεσοδυτικές και ανατολικές ΗΠΑ με εκατομμύρια Αμερικανών να παραμένουν στα σπίτια τους, ύστερα από συνεχείς εντολές των αρχών. Ισχυροί άνεμοι και δρόμοι παγοδρόμια εξαιτίας του παγετού συνθέτουν το σκηνικό τη Δευτέρα. Ενώ το κυβερνητικό shutdown συνεχίζεται, το αρκτικό ψύχος ακολουθεί τη χιονοθύελλα, με περισσότερα από 30 εκατοστά χιόνι και χιονόνερο κατά μήκος των βορειοανατολικών ΗΠΑ. 

Παράλληλα, στα περίχωρα του Σικάγο, μία 12χρονη έχασε τη ζωή της, αφού καταπλακώθηκε από όγκους χιονιού, σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα του Άρλινγκτον Χάιτς. Ένα 9χρονο κοριτσάκι με το οποίο έπαιζαν μαζί, νοσηλεύεται με υποθερμία. Πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν (γύρω στους -20 βαθμούς Κελσίου) βούτηξε το θερμόμετρο από τη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη έως βορειότερα, τη Νέα Αγγλία. Αποτέλεσμα, να παγώσει το χιόνι, που άρχιζε να λιώνει μετά την προηγούμενη κακοκαιρία, δήλωσε ο Μαρκ Τσέναρντ της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Κόλετζ Παρκ, στο Μέριλαντ. “Η κατάσταση είναι επικίνδυνη” σημείωσε ο επιστήμονας.

 “Στη Μινεσότα και το Ουισκόνσιν η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει στους -28 βαθμούς Κελσίου”. “Στη Βοστόνη η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους -13 βαθμούς Κελσίου, ενώ εξαιτίας των ψυχρών ανέμων η αίσθηση θα είναι γύρω στους -24 βαθμούς” τόνισε ο μετεωρολόγος. “Η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον θα βρίσκονται στην ίδια κατάσταση… Ο υδράργυρος θα καταγράψει νέα ρεκόρ ή θα κυμανθεί κοντά σε επίπεδα ρεκόρ”. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποιήσεις για περισσότερες από 10 Πολιτείες, από τη Βόρεια Ντακότα έως τις μητροπόλεις στις ανατολικές ακτές. Η υψηλότερη θερμοκρασία προβλέπεται στους -8 για τη Νέα Υόρκη και τους -11 για τη Βοστόνη.

Σε περισσότερες από 7.500 πτήσεις καταγράφηκαν καθυστερήσεις, κυρίως στη Νέα Υόρκη και τη Νέα Αγγλία.