Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αποκάλυψη 13ων κρυφών πυραυλικών βάσεων στη Β. Κορέα



Νέα έκθεση αποκαλύπτει 13 κρυφές, λειτουργικές πυραυλικές βάσεις στη Βόρεια Κορέα, παρά τους ισχυρισμούς της διοίκησης Τραμπ ότι σημειώνει πρόοδο στην προσπάθεια να κάνει τον Κιμ Γιονγκ Ουν να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

Ο εντοπισμός τους έγινε με δορυφορικές εικόνες. Οι 13 βάσεις είναι ανάμεσα στις 20 που εκτιμάται ότι υπάρχουν, είναι μικρές και μοιρασμένες σε όλη τη Βόρεια Κορέα. Θεωρείται ότι έχουν υπόγειες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν κινητούς εκτοξευτές πυραύλων, οι οποίοι μπορούν γρήγορα να μεταφερθούν σε άλλα σημεία, σύμφωνα με την έκθεση του Beyond Parallel, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον (CSIS). Παρότι δεν είναι σχεδιασμένες ως σημεία εκτόξευσης, από τις βάσεις αυτές μπορούν να εκτοξευτούν από πύραυλοι μικρής εμβέλειας, μέχρι διηπειρωτικοί.

Οι βάσεις βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία, κάτι που σημαίνει ότι οι πύραυλοι μπορούν να χτυπήσουν τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, σύμφωνα με την έκθεση. Πιθανόν σε κάποιες από αυτές τις βάσεις να βρίσκονται πύραυλοι που θα μπορούσαν να φτάσουν στην αμερικανική ήπειρο.

Η ύπαρξη των βάσεων δείχνει ότι οι προηγούμενες προσπάθειες της Πιονγιάνγκ να διαλύσει τις γνωστές πυραυλικές βάσεις ή πυρηνικές εγκαταστάσεις είχαν μικρό αντίκτυπο στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, σημειώνει το Bloomberg.

Η έκθεση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη βάση Σάκανμολ, που βρίσκεται περίπου 80 χλμ. βόρεια της αποστρατικοποιημένης ζώνης και είναι από τις πιο κοντινές στη Νότια Κορέα. Βρίσκεται σε ορεινό έδαφος και περιλαμβάνει μονάδα εξοπλισμένη με βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει και μεσαίας. Εως και αυτό τον μήνα η βάση είναι ενεργή και καλά συντηρημένη, με βάση τις προδιαγραφές της Β. Κορέας, σημειώνεται.