Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 -

Από το 2010 γνώριζαν οι Βρετανοί ότι ο Χαλίν Μασούντ ήταν «πιθανός εξτρεμιστής»



Νέα ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών προκαλεί η αποκάλυψη ότι ο Χαλίν Μασούντ, ο 52χρονος άνδρας ο οποίος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 50 την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, ήταν γνωστός ως πιθανός εξτρεμιστής από το 2010.

Σύμφωνα με τον Guardian ο Μασούντ για πρώτη φορά μπήκε στο μικροσκόπιο της ΜΙ5 πριν από έξι χρόνια όταν επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία από τη Σαουδική Αραβία όπου εργαζόταν ως δάσκαλος αγγλικών. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ οι βρετανικές αρχές τον «έχασαν» λίγο καιρό πριν την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο.

Ότι ο Μασούντ ήταν γνωστός στις αρχές το είχε ανακοινώσει και η ίδια η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι σε ομιλία της στη Βουλή μια ημέρα μετά την επίθεση αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες υποστηρίζοντας ότι «ήταν μια περιφερειακή φιγούρα».

Όπως σημειώνουν τα βρετανικά ΜΜΕ ο Μασούντ πραγματοποίησε δύο ταξίδια στη Σαουδική Αραβία από το 2005 έως το 2009 πριν να επιστρέψει στο Λούτον προκειμένου να διδάξει ξανά αγγλικά.

Εκεί, όπως έγραψαν οι Sunday Times ήταν μια περιοχή στην οποία δρούσε η παράνομη ομάδα al-Muhajiroun με τον Μασούντ να μπαίνει «στο μικροσκόπιο» επειδή είχε επαφές με ανθρώπους που ήταν ήδη υπό στενή παρακολούθηση από την ΜΙ5.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Independent ο Χαλίντ Μασούντ εξάλλου δεν ήταν ένας «μοναχικός λύκος» καθώς άλλα άτομα έπαιξαν σημαντικό ρόλο τόσο στη δογματική μύησή του, και τον βοήθησαν να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις στο Λονδίνο την περασμένη Τετάρτη.