Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Απειλούν οι Ιρανοί: Άλλα 17 ελληνικά πλοία στον Περσικό θα μπορούσαν να κατασχεθούν!



Το ρεσάλτο που έκαναν οι άνδρες των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν σε δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, δεν αποκλείεται να είναι μόνο η αρχή των ιρανικών αντιποίνων κατά της Ελλάδας, για την προ ημερών κατάσχεση στην Κάρυστο, ενός πλοίου υπό ιρανική σημαία, με τους Ιρανούς να υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή έγινε σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης κατέσχεσαν τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη. Αντιδρώντας, το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε και σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας, μιλώντας για «πράξεις πειρατείας».

Λίγο αργότερα, οι IRGC ανταπάντησαν μέσω του επίσημου λογαριασμού τους στο Telegram, εξαπολύοντας απειλές κατά της Ελλάδας:

«Η κατάσχεση ελληνικών πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο σήμερα και κατά τη διάρκεια συντονισμένης και ταυτόχρονης επιχείρησης έγινε στην τέταρτη και πέμπτη ναυτική περιοχή του IRGC. Υπάρχουν επίσης άλλα 17 ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο, τα οποία θα μπορούσαν να κατασχεθούν από το IRGC εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις προκλήσεις της … Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα για το ιρανικό πετρελαιοφόρο το συντομότερο δυνατό».

Μάλιστα, αναφέρουν ακόμα ότι τα δύο ελληνικά πλοία που κατασχέθηκαν έχουν χωρητικότητα 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ή άλλων προϊόντων πετρελαίου, τα οποία, «εάν είναι πλήρως φορτωμένα, είναι πλέον διαθέσιμα στο Ιράν». Σχετική αναφορά έγινε και από το Farshnews.

Δεν αστειεύεται το Ιράν

Εν τω μεταξύ, ένας εμπειρογνώμονας από τη Σαουδική Αραβία προειδοποίησε ότι το Ιράν δεν αστειεύεται και ότι θα συνεχίσει αυτές τις ενέργειες:

«Αν δεν υπάρξει μια ενιαία και διεθνής στάση, το Ιράν θα πραγματοποιήσει αυτές τις επιχειρήσεις και θα ανταλλάξει και θα απελευθερώσει τα πετρελαιοφόρα του με τον ίδιο τρόπο…»