Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

17 °C

Σήμερα, 21. Σεπτεμβρίου 2020

Απειλεί ο Ερντογάν: Αν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν όσα συμφωνήσαμε θα επιτεθούμε ξανάΗ συμφωνία των ΗΠΑ με την Τουρκία για την εκεχειρία των 120 ωρών στη βόρεια Συρία ήταν μια νίκη για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και με αυτόν τον «αέρα», ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (18.10.2019) στην Κωνσταντινούπολη για να προειδοποιήσει τις ΗΠΑ πως αν δεν τηρήσουν τα όσα υποσχέθηκαν στην Άγκυρα, η Τουρκία θα επιτεθεί ξανά.

«Μέσα στις επόμενες 120 ώρες, οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν την υποχώρηση των τρομοκρατών από τη ζώνη ασφαλείας, θα συγκεντρώσουν τα όπλα τους και θα καταστρέψουν στις θέσεις τους» είπε ο Ερντογάν. Και προειδοποίησε, σύμφωνα με την Daily Sabah πως αν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τα όσα έχουν υποσχεθεί, το αμέσως επόμενο λεπτό από τη συμπλήρωση των 120 ωρών της εκεχειρίας, η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βόρεια Συρία, θα αρχίσει ξανά και η Τουρκία θα συνεχίσει τις επιθέσεις της κατά των θέσεων Κούρδων μαχητών.

Γι’ αυτό, όπως διεμήνυσε, οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους, δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τη βόρεια Συρία πριν τελειώσουν οι 120 ώρες της εκεχειρίας.

Κατά την ομιλία του, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε, για άλλη μια φορά, να επιτεθεί σε όσους του ζητούν να αποχωρήσει από την περιοχή. Για τον Τούρκο πρόεδρο, οι δηλώσεις ηγετών δυτικών κρατών που ζητούν από την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις είναι «η επιτομή της υποκρισίας». Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θέλει τα… λεφτά τους. Σύμφωνα με το TRT, η Τουρκία σχεδιάζει στη «ζώνη ασφαλείας» που θα δημιουργηθεί στην περιοχή να «φτιάξει» 140 χωριά και 10 περιφέρειες, για να εγκαταστήσει εκεί ένα ή δυο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Και αυτό θα το χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες.

Ο Ερντογάν μίλησε και για τη συνάντησή του, την προσεχή Τρίτη στο Σότσι, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας πως είναι «άλλη μια φάση για τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία».

Ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε ως παραπληροφόρηση τις αναφορές πως από το πρωί υπάρχουν συγκρούσεις στη βόρεια Συρία.