Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ανατρεπτικά στοιχεία για τον μακελάρη του Βερολίνου



Ο φερόμενος δράστης του χτυπήματος σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, ο Τυνήσιος Άνις Άμρι, φαίνεται πως προμηθεύτηκε στην Ελβετία το όπλο με το οποίο σκότωσε τον Πολωνό οδηγό του φορτηγού το οποίο χρησιμοποίησε για να διαπράξει την επίθεσή του, μετέδωσε σήμερα το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Ο 24χρονος Τυνήσιος «πέρασε πολύ καιρό στην Ελβετία» όπου «ενδεχομένως» διέμεινε «πολλές φορές», επισήμανε το ZDF. «Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας» της Ελβετίας και «στην παρούσα φάση των ερευνών», «πιστεύεται» πως ο Άμρι «βρήκε το όπλο στην Ελβετία», ένα περίστροφο κατασκευής της γερμανικής εταιρείας Erma, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δικτύου, όπου τονίζεται ότι υπάρχει ένα σημαντικό ισλαμιστικό δίκτυο «σε αρκετές πόλεις της Ελβετίας».

Ο Άμρι διέσχισε ένα τμήμα της Ευρώπης, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, οδικώς ενοικιάζοντας αυτοκίνητα ή με το τρένο έχοντας μαζί του αυτό το όπλο με το οποίο πυροβόλησε επίσης στον ώμο έναν Ιταλό αστυνομικό προτού πέσει νεκρός στο Μιλάνο την 23η Δεκεμβρίου γύρω στις 03.00 το πρωί τοπική ώρα. Σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία, με το ίδιο όπλο σκότωσε στο Βερολίνο τον Πολωνό οδηγό του φορτηγού το οποίο χρησιμοποίησε για να διαπράξει την επίθεση της 19ης Δεκεμβρίου, στην οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με το ZDF, ο Άνις Άμρι είχε συλληφθεί επίσης από τις γερμανικές αρχές την 30η Ιουλίου κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας στο Φριντρισχάφεν (νοτιοδυτικά), κοντά στα σύνορα με την Ελβετία.

Τότε είχε δηλώσει ότι ήθελε να επισκεφθεί την Ζυρίχη για να παραστεί σε έναν γάμο. Ήδη γνωστός εκείνη την εποχή στις γερμανικές αρχές ως πιθανή απειλή, κατάφερε να κρύψει την πραγματική του ταυτότητα, ωστόσο τον προσήγαγαν οι αρχές και τον έθεσαν υπό κράτηση με την κατηγορία της κατοχής πλαστών εγγράφων. Αφέθηκε ελεύθερος την 1η Αυγούστου.

Επιπλέον, η εφημερίδα Neue Ruhr/Neue Rhein Zeitung γράφει στο φύλλο της του Σαββάτου ότι οι αρχές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, όπου είχε διαμείνει ο Άμρι, είχαν ενημερωθεί «το αργότερο τον Δεκέμβριο του 2015» για τις πιθανές διασυνδέσεις του με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο δράστης του μακελειού στο Βερολίνο προμηθεύτηκε το όπλο του στην Ελβετία